ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a promovat legea care aduce modificări ordonanței privind interzicerea și sancționarea persoanelor care promovează cultul persoanelor vinovate de genocid, dar și "idei, concepţii au doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenefobe".

Deși până acum, toată lumea a pus accentul pe apariția legionarilor în această lege, consilierul prezidențial Andrei Muraru, fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc(IICMER) a explicat că efectul principal al acestei legi este interzicerea cultului lui Nicolae Ceaușescu.

"Această lege include pentru prima dată diseminarea propagandei, prin mijloace electronice. Din acest moment, autorităţile publice trebuie să urmărească aceste lucruri şi să identifice acolo unde există infracţiuni în baza acestei legi. De 48 de ore, vă pot spune că, deşi nu s-a observat acest lucru, cultul lui Nicolae Ceauşescu este interzis oficial în România pentru că această lege sancţionează cultul persoanelor vinovate de crime împotriva umanităţii, de crime de război şi genocid. După cum ştiţi, Nicolae Ceauşescu a fost condamnat pe 25 decembrie la Tribunalul Militar Excepţional pentru genocid: articolul 357, Cod Penal", a spus acesta la o dezbatere intitulată "„Extremism, antisemitism, nationalism - pericolele contemporane ale Europei".

Cu alte cuvinte, pe lângă procesele politice înscenate deținuților politici de către comuniști, statul român democratic recunoaște ca valid și procesul "excepțional" al lui Nicolae Ceaușescu, în urma căruia acesta a fost executat în ziua de Crăciun a anului 1989. 

Iniţiatorii legii sunt: senatorul PNL Crin Antonescu, fost preşedinte al PNL, George Scutaru, fost deputat PNL şi fost consilier prezidenţial al lui Iohannis, şi Andrei Gerea, care a trecut, între timp, de la PNL la PLR. Legea a fost adoptată în unanimitate de către Parlament.