ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După patru luni de la incendiul din Spitalul Județean din Piatra Neamț și aproape o lună și jumătate de la incendiul de la Institutul „Matei Balș” din București, cauzele ambelor tragedii au rămas deocamdată neelucidate. Anchetele se eternizează în proceduri birocratice.
 
ACTUALIZARE 19:50 Premierul Florin Cîțu a transmis miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că va exista o sesizare la DNA în baza neregulilor depistate de Corpul de Control al Primului Ministru în legătură cu incendiul de la Institutul „Matei Balș”.

„Am aici o notă de informare privind verificările efectuate la Institutul Național de Boli Infecțioase. Sunt mai multe lucruri, lucruri pe care le știați deja: că a funcționat fără autorizație de securitate la incendiu. Neconformități - să dau câteva exemple: pereții căilor de evacuare nu erau rezistenți la foc, de exemplu. Instalația de detectare, semnalizare și alarmă la incendiu nu era cu acoperire totală. Interior - nu sunt prevăzute dispozitive de alarmare optice și/sau acustice. Sunt mai multe lucruri pe care colegii mei de la Corpul de control le-au semnalat. O sesizare, da, se face către Direcția Națională Anticorupție și este vorba de: asigurarea serviciilor în domeniul intervențiilor în situații de urgență cu o firmă ce nu era avizată de IGSU și nu era organizată pentru a putea asigura cerințele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. Acesta este un punct important. Mai era: prezența în pavilioanele institutului a aparatelor electrice sau surselor de aprindere care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri”, a arătat premierul, potrivit Agerpres
 
Deși director al Institutului „Matei Balș” în ultimii 12 ani a fost nimeni altul decât Adrian Streinu-Cercel, marele cioclu pandemic devenit parlamentar pe listele PSD, vinovată se încearcă a fi scoasă succesoarea lui la conducerea Institutului, Maria Nițescu, însă aceasta era, la vremea incendiului, director interimar de numai o lună de zile, după cum a relatat ActiveNews.

ȘTIRE INIȚIALĂ Până acum, cel mai recent dintre incendii, acela de la „Matei Balș”, a totalizat 25 de victime. Acest număr rotund a fost atins sâmbătă, 6 martie 2021, când a decedat încă un pacient supraviețuitor al tragediei de la finele lunii ianuarie: o femeie în vârstă de 59 de ani. Aceasta avea arsuri doar pe 10% din suprafața corpului și primea îngrijiri la Spitalul Universitar de Urgență din București, potrivit Gândul.ro. Din păcate, ea nu a mai prins Ziua Femeii în viață.

Un motiv în plus pentru ca ancheta de la Institutul „Matei Balș”, care deocamdată bate pasul pe loc, să fie continuată. Din păcate, inspecția făcută de angajații INSEMEX (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecție Antiexplozivă) nu ajută cu nimic ancheta aflată în desfășurare, din cauză că specialiștii nu au intrat în posesia probelor care, în urma experimentelor de laborator, a incendiilor controlate, i-ar ajuta să înțeleagă ce s-a întâmplat acolo. Iar asta, din cauză că procurorii de la Parchetul General nu au emis până acum ordonanța prin care să li se permită acest lucru. 

„Specialiștii INSEMEX au fost la fața locului (n.r. la Spitalul ”Matei Balș”), au văzut despre ce este vorba. S-au consultat cu pompierii. Inginerii au oferit indicii cu privire la linia pe care trebuie să meargă investigația privind cauza incendiului, dar atât. Nu au ridicat nici un fel de probe de acolo pentru a le supune unor cercetări de laborator. Prin urmare, în acest moment, INSEMEX nu face nici un fel de anchetă cu privire la cauza acelui incendiu.

Iar explicația este una singură, foarte simplă și bazată pe lege. Procurorii de la Parchetul General nu au emis până acum ordonanța prin care să li se permită specialiștilor să intre în posesia acelor probe care trebuie să fie expertizate fie în laborator, fie pe calculator, fie în incendii de mici aploare, controlate în hale. Când o să existe acel act, acea ordonanță emisă de procurori, INSEMEX va putea lucra la caz, la aflarea cauzei incendiului”, au explicat surse judiciare pentru EVZ.

Între timp, anchetatorii au desigilat saloanele de la parterul spitalului, distruse de flăcări, și au renunțat la a le mai păzi zi și nopate cu polițiști. De vineri, personalul medical a avut acces în toate aceste saloane pentru a cântări pagubele și pentru a face curățenie. Înainte cu câteva zile de acest moment, și-au făcut apariția și reprezentanții companiei de asigurări care își continuă propria evaluare.

„Ni s-a spus că ancheta s-a terminat și că putem intra acolo. Asta s-a întâmpat vineri, 5 martie, la ora 10.00, atunci s-a ridicat interdicția. Înăuntru e nenorocire. Trebuie luat fiecare aparat în parte pentru a vedea dacă se mai poate salva ceva. Măcar din aparatura de la etaje, că din cea de jos, de la parter, nu mai e nimic bun. Totul e distrus. Iar pereții trebuie curățați, zugrăviți și apoi toate camerele igienizate. Au venit iar și reprezentanții companiei de asigurări care au mai făcut un rând de investigații, atât în saloanele de sus, cât și în cele de la parter. Se spune că saloanele arse, cu cele 120 de locuri de care avem atâta nevoie, vor fi nefolosibile încă câteva luni”, au declarat surse medicale de la Institutul „Matei Balș” pentru EVZ.
 
Situația nu diferă nici la Spitalul din Piatra Neamț, deși acolo au trecut deja 4 luni de la incendiul care a mistuit două saloane ATI, a ucis zece pacienți și a rănit alte patru persoane, dintre care doi medici. Procurorii Parchetului General continuă să adune probe care i-ar putea duce la aflarea cauzei tragediei. Una care și pentru specialiștii INSEMEX-Petroșani implicați în anchetă este încă neelucidată.

„Cred că nu trece o zi fără ca procurorii de la Parchetul General să nu ne ceară diverse documente. Firește, le punem totul la dispoziție. Au vrut foile de observații ale pacienților, date din memoria monitoarelor aparaturii cu ajutorul căreia pacienții erau ținuți în viață. Pentru că acele date rămân. Pentru a accesa acele date stocate în memoria aparatelor medicale am chemat specialiștii care le asigură întreținerea. Pentru anchetă ni s-au cerut și documentații referitoare la contractele de întreținere, de investiții și de reparații a sistemelor electrice, dar și pentru cele care fac referire la fluidele medicale. Adică pentru oxigen și pentru dezinfectanți. Ni s-au cerut chiar și documentele care atestă investițiile făcute pentru spital în ultimii 15 ani. Am pus totul la dispoziție”, a declarat Alexandru Filimon, managerul Spitalului Județean Piatra Neamț, pentru EVZ

Principalele piste urmărite de anchetatori sunt o defecțiune a sistemului electric și folosirea unor substanțe inflamabile, precum oxigenul și dezinfectanții, în secția de „Reanimare”.

Până când anchetatorii vor decide, cele două saloane – unul distrus complet și celălalt doar afectat -, vor rămâne sigilate. Din această cauză, medicii de la Spitalul din Piatra Neamț, care acum caută sponsori pentru renovarea unor saloane din spitalul nou, se bazează doar pe 9 paturi ATI. Și acelea răspândite în toată unitatea medicală: 6 pentru cazurile de obstetrică-ginecologie și 3 paturi pentru Unitatea de Primiri Urgențe (UPU).

Soluția provizorie este ridicarea unei Secții modulare ATI în curtea spitalului, lucrare al cărei termen de finalizare este estimat pentru sfârșitul lunii aprilie.

Până când nu vor primi rezultatul expertizelor tehnice de la INSEMEX, procurorii de la Parchetul General nu vor putea finaliza cercetările pentru a trimite dosarul în judecată. Aceștia iau în calcul inclusiv audierea medicului-salvator Cătălin Denciu, momentan internat într-o clinică din Belgia, din cauza arsurilor suferite atunci când a intrat în foc pentru pacienții lui. Când starea de sănătate îi va permite, el va răspunde întrebărilor procurorilor despre circumstanțele producerii incendiului. Audierea se va face fie la distanță, printr-o comisie rogatorie, fie față către față, după ce medicul se va fi externat și repatriat. Ultimele noutăți despre starea acestuia arătau că își revine treptat, participând la exerciții de kinetoterapie pentru a reînvăța să își folosească mâinile, la 4 luni după ce și el a fost victimă a incendiului de la Piatra Neamț.