ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După scandalul izbucnit la nivel european în privința reacțiilor adverse ale vaccinului Covid produs de AstraZeneca, România a luat decizia să oprească de la administrare doar „lotul italian” incriminat pe plan extern, refuzând să admită că am putea avea probleme și cu alte loturi de pe plan intern ale același produs. Decizia opacă de joi a CNCAV a declanșat un val de mărturii ale românilor care au suferit evenimente secundare grave de pe urma serului AstraZeneca, deși dozele pe care le-au primit NU ERAU din „lotul italian”. Pe fondul acestor dezvăluiri, 10.000 de români au refuzat vineri să mai primească vaccinul AstraZeneca, potrivit EVZ

Potrivit unui reporter al televiziunii Antena3, la un centru de vaccinare din Capitală nu s-au mai prezentat decât două treimi dintre persoanele programate, iar la nivel național, circa 10.000 de persoane au refuzat vineri să fie vaccinate cu serul AtraZeneca.

De pe 15 februarie, când a început vaccinarea cu AstraZeneca, au fost înregistrate la nivel național 2.310 reacții adverse, în timp ce pentru serul Pfizer, unde vaccinarea a început de pe 27 decembrie, deci o perioadă mai îndelungată, au fost înregistrate 3.200 de reacții adverse, arată sursa citată. Cum am văzut chiar din mărturiile celor care au intrat în direct să-și povestească trauma prin care au trecut în urma vaccinării, unii medici de familie refuză să raporteze reacțiile adverse, deci și aceste numere reflectă, probabil, doar o parte dintre cazuri, pe cele mai grave, care nu au putut fi trecute cu vederea.

După cum ActiveNews relata joi seară, CNCAV a decis suspendarea temporară a întrebuințării doar a „lotului italian”, restul dozelor de vaccin produs de AstraZeneca fiind în continuare folosite în campania națională de vaccinare. Motivarea ar fi precauția față de raportările venite din Italia, întrucât România nu are - sau se face că nu vede - astfel de rapoarte. Ceea ce sistemul românesc nu voia să ia în considerare a fost „raportat” însă, a doua zi, în presă de către cetățenii afectați, dar neluați în considerare.  

Ca reacție la raportările din Europa, dar nu și din România, autoritățile anunțau joi seară „carantinarea temporară” a „lotului italian” de vaccin AstraZeneca și continuarea vaccinării cu același produs, din alte loturi. 

„În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
 
3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat”, a transmis joi seară Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) Covid în România.
 
În acest context ambiguu, în care tuturor li se cere să fie „responsabili”, dar autoritățile iau decizii iresponsabile, bazate pe nerecunoașterea culpei proprii, premierul de paie Florin Cîțu a lipit eticheta de „teroriști” asupra românilor care sunt sceptici față de vaccinarea „sigură și eficientă”. Nu e vorba de un simplu epitet denigrator, ci de o încadrare care ar putea avea consecințe penale. Asupra celor conduși, desigur, nu asupra conducătorilor!