ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul României a aprobat miercuri, printr-un memorandum, semnarea unui contract pentru efectuarea unei donații către Guvernul Ucrainei, constând în bunuri mobile aflate în proprietatea privată a statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Potrivit unui comunicat al MApN, statul român face această donație ca urmare a solicitării adresate de partenerul ucrainean în februarie 2015, pe fondul situației interne din Ucraina și a necesității de asigurare cu echipamente militare a forțelor sale armate, respectiv cu bunuri tehnico-materiale și echipamente ne-letale pentru refacerea capacității operaționale.

Donația, în valoare totală 1.122.151 lei, ar contribui la îmbunătățirea dotării structurilor forțelor armate ucrainene, precum și la consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul apărării. Vor fi donate bunuri precum echipament, containere de pânză.

Contractul de donație va fi semnat pe teritoriul statului român, de către Ministerul Finanțelor, în numele statului român, și va cuprinde clauze specifice, astfel încât aplicabilă contractului să fie legea română.

Ministerul Apărării Naționale, prin structurile abilitate, va suporta cheltuielile pentru pregătirea bunurilor care vor fi donate, paza și transportul al acestora din locul de depozitare către locul de îmbarcare pentru parcurs extern, precum și costurile pentru efectuarea formalităților vamale.

Totodată, Romtehnica SA, aflată în coordonarea MApN,  va îndeplini formalităților vamale de export și predare a produselor către partenerul extern, fără a percepe comision pentru acestea.

Estul Ucrainei se confruntă cu violențe armate între armata ucraineană și rebelii pro-ruși de mai bine de doi ani, în principal în regiunea Donețk, aflată sub controlul rebelilor.

Națiunile Unite estimează că peste 9.000 de persoane - în majoritate civili - au fost ucise din martie 2014, când a izbucnit revolta rebelilor separatiști.