ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat joi, după dezbateri aprinse, înființarea Comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009, cu 241 voturi „pentru” și 86 „împotrivă”. Comisia de anchetă, care va fi formată din 15 membri titulari, este contestată de opoziție. 

Miercuri, Comisiile juridice au dat raport suplimentar hotărârii de constituire a Comisiei de anchetă.
 
Decizia privind înființarea comisei de anchetă a fost luată în urma dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic, care susține că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. Andronic a mai afirmat că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.

Componența Comisiei de anchetă

PREȘEDINTE: Mihai Fifor

MEMBRI:

Dorel Căprar PSD 
Oana Florea PSD
Eugen Nicolicea PSD
Mihai Fifor PSD
Mihai Weber PSD 
Liviu Pleșoianu PSD
Adrian Țuțuianu PSD

Lucia Varga PNL 
Cătălin Fenechiu PNL
Cezar Preda PNL

Mihai Goțiu USR
Eduard Dârcă USR

Antal Istvan UDMR

Robert Turcescu PMP 

Steluța Cătăniciu ALDE

Alte obiective ale Comisiei de anchetă vor fi: verificarea posibilei existențe a unor mecanisme paralele de influențare sau de viciere a rezultatului votului; terminarea practică a capacității de procesare în timp real a solicitanților care au votat în unele secții de vot, în special din afara granițelor țării; verificarea legalității achiziționării aplicațiilor sau serviciilor informatice utilizate de către Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile prezidențiale în anul 2009; verificarea modalității în care s-a asigurat transparența și cunoașterea de către reprezentanții partidelor politice a acestor aplicații, precum și determinarea implicării unor instituții sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, în organizarea și desfășurarea procesului electoral sau în decizii politice ce exced atribuțiile stabilite prin lege pentru aceste instituții în cadrul procesului electoral, notează Agerpres.