ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Informații alarmante arată care este situația reală din sistemul sanitar românesc, confruntat in ultimii ani cu un exod masiv al medicilor. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, in tară mai avem 57.000 de medici.

Fiecare medic din România are în grijă 345 de pacienți. O realitate care trebuia confirmată și in cifre exacte de INS,  în urma exodului masiv de doctori. 

Este pentru prima dată  cand este făcută publică o situație exactă, mai ales în condițiile în care, în ultimii 10 ani, medicii români au plecat, in valuri, din țară.

Se estimează că numai din 2007, anul în care România a intrat în Uniunea Europeană, și până în prezent, peste 13.000 de doctori au emigrat în străinătate, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, comform tvr.ro.

Aceleași statistici oferă o imagine  și mai alarmantă: doar 4.600 de cabinete medicale mai funcționează în mediul rural, în timp ce, la oraș, sunt deschise 6.700 de cabinete. Asta deși populația României este împărțită relativ egal între rural și urban.

Potrivit Institutului Național de Statistică, 4,2 milioane de oameni au fost internați în cele aproape 570 de spitale din România. În medie, un român a stat internat în spital 7,4 zile, în 2016.

În statele Uniunii Europene există 1,8 milioane de medici. Dintre cele 28 de state membre UE, Germania are 330.000 de medici, potrivit unui studiu Eurostat realizat în 2014. În schimb, Grecia are cel mai mare număr de medici raportat la populație – 632 de cadre medicale la 100.000 de locuitori.