ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu doi ani, Editura Humanitas condusă de Gabriel Liiceanu a publicat o carte intitulată "Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca", scrisă de Tatiana Niculescu - Bran, fostă purtătoare de cuvânt a lui Klaus Iohannis și autoarea mai multor lucrări în care este terfelită ortodoxia și maculată conducerea BOR. Așa-zisa biografie a Sfântului Ardealului a fost contestată imediat de apropiați ai Părintelui Arsenie Boca și de cercetători autentici ai vieții acestuia. Istoricul Florin Duțu a demonstrat că Tatiana Niculescu Bran falsifică biografia Părintelui Arsenie Boca, interpretând în stilul Securității documente din Arhiva CNSAS, iar Preasfințitul Daniil, Episcop de Dacia Felix și ucenic direct al Părintelui Arsenie Boca, a catalogat dur volumul de la Humanitas, drept "o blasfemie și o infamie cu iz demonic". De aproape un an, doamna Zoe Maria Daian, nepoata Părintelui Arsenie Boca, se străduiește să impună CNSAS să-și respecte Legea de funcționare și propriile cerințe interne și să-i retragă Tatianei Niculescu Bran statutul de cercetătoare, după ce aceasta, pe lângă mistificările semnalate de teologul Florin Duțu și PS Daniil, a comis și grave lezări ale drepturilor și memoriei unui Înalt Stătător al Bisericii Ortodoxe Române, vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Bălan al Ardealului, care nu are cum să se mai apere singur. „Autoarea a preluat de la CNSAS materiale cu conținut obscen”, a reclamat Zoe Maria Dăian în plângerea sa adresată Colegiului, în care a mai aratăt și că Tatiana Niculescu Bran „nu a respectat metodologia și etica cercetării științifice și, prin urmare, a falsificat biografia unchiului meu”. Dar oamenii lui Liiceanu din Colegiul CNSAS au reușit să blocheze în mod repetat soluționarea cererii îndrituite a nepoatei Părintelui Arsenie, existând prezumția unui real conflict de interese. Noi am obținut, în exlusivitate, documentul CNSAS prin care doamna Zoe Maria Daian este anunțată de președintele Colegiului, Constantin Buchet, că tergiversarea continuă. Pentru a înțelege mai bine cazul, am recurs la un exercițiu jurnalistic. Vă avertizăm că rândurile de mai jos vă vor șoca, dar ele sunt desprinse cuvânt cu cuvânt din sub-lucrarea Humanitas, altfel mult-aclamată de către mediile anti-creștine, anti-ortodoxe, din România.

Maimuța lui Liiceanu

„Uneori, nestăpânirea lui Liiceanu îi mai dă de gol apucăturile. Tatiana Niculescu Bran l-ar fi surprins pe Gabriel Liiceanu în grajdul Humanitas «făcându-și nevoile sexuale cu o vacă” (de citat: ASRI); „Altă dată, l-ar fi îmbătat pe un adolescent țigan ungur, l-ar fi dezbrăcat și «și-a făcut poftele cu el»” (de citat: ASRI). „Una dintre marile plăceri ale lui Liiceanu ar fi fost să asiste la împerecherea animalelor, și ar fi practicat el însuși diverse forme de zoofilie (e greu de crezut că mărturiile din dosarul lui Liiceanu ar fi fost contrafăcute ulterior de SRI). În 2020, bunăoară, aduce de la Moscova o pereche de maimuțe și, la scurt timp, bârfitorii dau de înțeles că fondatorul Humanitas s-ar închide în baie cu masculul, ceea ce «producea o mare ilaritate în rândurile celor care-l înconjurau, precum și faptul că, atunci când au dispărut maimuțele din casa lui Liiceanu, acesta a trimis pe toți angajații Humanitas, toți autorii și corectorii editurii pentru a-i găsi odoarele pierdute»” (de citat: ASRI).

Sunt sigur că oricine ar citi aceste rânduri ce constituie o fabulație dintr-un Raport SRI virtual desecretizat peste câțiva ani s-ar revolta. Pentru că, la urma urmei, de-ar fi reale sau nu, este vorba de viața intimă a unui personaj public. Și totuși, chiar dacă nu vă vine să credeți, aceste colportări ordinare ale Securității bolșevice despre viața unui înalt ierarh ortodox apărător al românității la momentul odiosului Dictat de la Viena și salvator al evreilor din Transilvania ocupată de unguri, fost membru al Academiei Române și al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, au fost reproduse ca atare în cartea de fabulații pe bandă „Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca”, scrisă de Tatiana Niculescu Bran, această Lucian Boia cu fustă a Editurii Humanitas. Ca să fie clar: noi nu am schimbat din citatele de mai sus decât datele și numele, înlocuind Nicolae Bălan cu Gabriel Liiceanu, Ierusalimul cu Moscova și instituția Mitropoliei cu firma Humanitas. După cum se vede, Tatiana Niculescu Bran nu numai că nu pune la îndoială invențiile șocante ale turnătorilor Securității NKVD-iste a anilor '50, dar le mai și creditează prin paranteza extrasă din cartea sa și citată mai sus, respectv „e greu de crezut că mărturiile din dosarul mitropolitului ar fi fost contrafăcute ulterior de Securitate". O afirmație care l-ar lăsa perplex a doua oară chiar și pe un cunoscut metafizician al anilor '90. Pe ce se bazează o asemenea aserțiune? A găsit distinsa cercetătoare în arhiva CNSAS și memoriile maimuței? Nu se știe.

S-a terfelit memoria Mitropolitului și Legea CNSAS

Greu de crezut pentru efemera purtătoare de cuvânt de la Cotroceni că securiștii bolșevici mințeau pentru a compromite personalitatea ierarhului ortodox, cam pe aceeași bandă pe care sunt transmise azi ticăloșiile lor publicului neavenit, dar și mai greu de judecat este cazul Niculescu Bran și maimuța de către vajnicii apărători ai ei din Colegiul CNSAS. Pentru că în urma acestei cărți ponegritoare la adresa unor slujitori ai Bisericii, nepoata Părintelui Arsenie Boca, doamna dr. psihiatru Zoe Maria Daian, după ce a analizat clinic acest caz s-a decis să-l reclame Colegiului CNSAS, solicitând retragerea acreditării Tatianei Niculescu Bran. Nepoata Părintelui Arsenie Boca, cinstit deja ca sfânt și aflat în curs de canonizare oficială de către BOR, mai consideră că autoarea volumului bulevardier a falsificat biografia Părintelui Arsenie Boca. În ce privește denigrarea ocrotitorului Părintelui Arsenie Boca și al Părintelui Dumitru Stăniloae, motivul invocat de doamna Zoe Maria Daian este clar, fiind stipulat de Legea care guvernează CNSAS, cu Nr. 293/2008, în care se prevede, la articolul 28, alineatul (3): „În activitatea de documentare, cercetătorii acreditați au obligația să respecte și să ocrotească viața intimă, familială și privată a celor care au fost persecutați de organele securității statului." Punct. Solicitarea legitimă este foarte simplă și a fost formulată de doamna Daian încă din noiembrie 2019, după cum a relatat atunci EVZ.

Președintele Colegiului recunoaște obligațiile încălcate de autoarea Humanitas

Luna trecută, după 10 luni de deliberări, nepoata Părintelui Arsenie Boca a primit, în sfârșit, un răspuns de la conducerea CNSAS, dar numai după ce l-a solicitat printr-o nouă adresă. În scrisoarea oficială a președintelui CNSAS, pe care o redăm tot în exclusivitate aici, se afirmă că simpla și legitima cerere a urmașei Sfântului Ardealului - la care ar fi trebuit să se ralieze și Patriarhia și Academia Română - a fost dezbătută în nu mai puțin de trei ședințe ale Colegiului CNSAS, din noiembrie 2019, decembrie 2019 și iulie 2020. Mai mult: s-a solicitat și un punct de vedere al Direcției Juridice precum și un Raport al Direcției Cercetare a CNSAS. Dar decizia definitivă urmează să fie luată prin vot la o dată neprecizată nici măcar la aproape un an de la sesizarea cazului. Cu toate acestea, în chiar preambulul scrisorii, președintele Colegiului, istoricul Constantin Buchet, recunoaște că lucrările publicate de cercetătorii acreditați ai CNSAS pe baza materialelor din arhiva Securității „trebuie redactate în conformitate cu obligația de a respecta viața privată, intimă și familială a victimelor poliției politice comuniste, obligație care este asumată explicit prin cererea de acreditare". În acest timp însă, cartea se vinde fără scuze sau vreo jenă în Librăriile Humanitas, chiar și la Sibiu, unde librăria tronează într-un sediu oferit chiar de Mitropolia Ardealului.

„Fețele Securității”. Amicii lui Liiceanu tergiversează cazul de 10 luni

Nepoata Părintelui Arsenie Boca, fost deținut politic și mare duhovnic al ortodoxiei române, nu exclude ca pseudo-biografia Tatianei Niculescu-Bran să fi apărut la Humanitas tocmai cu intenția de a se bloca procesul de  canonizare al Sfântului Ardealului, care, într-adevăr, s-a amânat, nejustificat și fără termen. În ce privește solicitarea de la CNSAS, sursele noastre ne-au confirmat că motivul tergiversării la nesfârșit a cererii întemeiate legal de către nepoata Părintelui Arsenie Boca este împotrivirea față de ridicarea acreditării autoarei Humanitas, Tatiana Niculescu Bran, a unui ciudat tandem din interiorul Colegiului CNSAS, constituit din reprezentantul PSD și al GDS, Adrian Cioflâncă, și cel al USR, Germina Nagâț. Adrian Cioflâncă a fost coleg cu Gabriel Liiceanu, patronul Humanitas, în Grupul pentru Dialog Social (GDS), Grup care a premiat-o pe Nagâț, iar Germina Nagâț este într-o relație apropiată cu Gabriel Liiceanu, căruia i-a prezentat o carte despre turnătorii și alături de care a participat chiar anul acesta, pe scena Ateneului (!), la conferințele Humanitas „Despre lumea în care trăim - Ce a fost Securitatea? Fețele și vârstele ei” (foto), situație care, chiar dacă nu știm în ce măsură a fost retribuită angajata CNSAS, poate naște suspiciunea rezonabilă de conflict de interese. Am solicitat CNSAS să ne pună la dispoziție stenogramele celor trei ședințe și rapoartele direcțiilor de specialitate - care, potrivit legii, nu sunt secrete -, pentru a edifica cu privire la acest caz opinia publică interesată de memoria unui viitor sfânt din calendarele Bisericii Ortodoxe Române.