ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de lege la fel de controversat precum legea vaccinării obligatorii a primit undă verde în Camera Deputaților, for decizional.
 
Deputații au adoptat marți un proiect de lege care prevede obligativitatea organizării în școli, cel puțin semestrial, a unor programe pentru viață și sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii. Propunerea legislativă modifică și completează Legea 272/2004 privind „protecția și promovarea drepturilor copilului”.

 „Organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății și în domeniul educației sunt obligate să adopte, în condițiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor; derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităților psiho-emoționale, a competențelor sociale și interpersonale”, se arată în proiectul de lege.

„Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge, iar statul, prin organele sale administrative, are obligația corelativă de a derula în unitățile școlare de programe de educație pentru sănătate, inclusiv educație sexuală pentru elevi, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, arată inițiatorii în expunerea de motive a proiectului. Singurii deputați care au votat împotriva proiectului au fost liberalii Daniel Gheorghe și Matei Dobrovie.

Camera Deputaților este for decizional, proiectul urmând să meargă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
 
Mai multe organizații non-guvernamentale au trimis în 2015 o scrisoare deschisă către fostul ministru al Educației, Mihai Sorin Câmpeanu, prin care își manifestau îngrijorarea față de introducerea unei ore de educație sexuală în școală. În demersul lor, se amintea eșecul pe care l-a avut această controversată disciplină în școlile din Marea Britanie, înregistrându-se o creștere a numărului de sarcini și avorturi după ce a fost introdusă această disciplină.