ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZAREA 19:10 Elena Udrea a fost prinsă joi de autoritățile din Bulgaria, în timp ce se îndrepta spre Grecia, după ce a fugit din România în această dimineață prin Vama Giurgiu. Ea a fost oprită de polițiștii bulgari în timp ce se afla în mașină, alături de încă o persoană, în satul Kulata, la granița cu Grecia. Udrea va fi predată autorităților din România pentru a fi încarcerată. Ea a fost condamnată joi, definitiv, la 6 ani de închisoare în dosarul 'Gala Bute', informează Știri pe Surse
 
„În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și autoritățile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei.

În continuare, se desfășoară activități specifice, în vederea predării femeii către autoritățile din România”, a anunțat IGPR, potrivit Știri pe Surse

„Ca urmare a interesului manifestat de reprezentanții mass-media față de ieșirea din țară a unei persoane de sex feminin, cetățean român, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera informează următoarele:

Joi, Elena Udrea a fost dată în urmărire de Poliția Română, după ce nu a fost găsită la domiciliul său din Corbeanca. Polițiștii trebuiau să o ridice de acasă pentru a o duce la penitenciar, ea având de executat șase ani de închisoare în dosarul "Gala Bute". Ea a fost dată în urmărire națională, iar Poliția de Frontieră a confirmat că Udrea a plecat din România chiar în ziua condamnării, pe la Vama Giurgiu.

Persoana în cauză a părăsit teritoriul țării în cursul dimineții de 07.04.2022, pe cale terestră, în mod legal, deoarece nu avea restricționat dreptul la liberă circulație de către instituțiile competente.Precizăm faptul că, Poliția de Frontieră Română pune în aplicare, potrivit atribuțiilor stabilite de legislația națională privind organizarea și funcționarea instituției, măsurile de restricționare a dreptului la liberă circulație a persoanelor în condițiile art. 40-41 din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare.Astfel, din punct de vedere al atribuțiilor instituționale, dacă o persoană, cetățean român, se prezintă la ieșirea din țara și îndeplinește condițiile prevăzute de legislația în domeniu, acesteia i se permite continuarea călătoriei”, a transmis Poliția de Frontieră.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ:  Elena Udrea, fost consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru al Turismului și fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost condamnată definitiv, astăzi, 07 aprilie 2022, la șase ani de închisoare cu executare, în dosarul „Gala Bute". 
 
Un complet de cinci judecători a stabilit, joi, definitiv, să respingă definitiv căile extraordinare de atac introduse de Elena Udrea și Rudel Obreja în mega-dosarul Gala Bute, astfel că decizia definitivă a acestora de condamnare rămâne valabilă, informează Evenimentul Zilei.

„Respinge ca nefondate contestațiile în anulare ale Elenei Udrea si Rudel Obreja”, a anunțat magistratul asistent.

„Constată că în dosarul adiacent s-a dispus suspendarea deciziei definitive față de reudel Obreaja”, a mai spus acesta.

Decizia este definitivă și a fost luată cu majoritate.

Opinia separată era în sensul rejudecării dosarului.

Un complet de cinci judecători de la ICCJ a ascultat, luni, concluziile procurorului DNA și pe ale avocaților în cadrul contestației în anulare prin care pe de-o parte s-a suspendat decizia definitivă de condamnare din mega-dosarul Gala Bute, iar pe de altă parte se cere acum rejudecarea în faza apelului a cazului, informează Știripesurse.

Este de amintit că pe parcursul judecării acestei căi extraordinare de atac s-a stabilit suspendarea efectelor deciziei definitive de condamnare din dosar, urmarea fiind eliberarea imediată din penitenciar a celor condamnați definitiv la pedepse cu executare între care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea și fostul șef al FRB, Rudel Obreja.

Totodată este de amintit că pe parcursul judecării acestei căi extraordinare de atac completul de judecată a cerut CJUE să spună dacă judecătorii naționali sunt obligați să respecte decizii CCR când ele contravin dreptului fundamental al Uniunii Europene, întrebări la care CJUE a transmis o hotărâre în luna decembrie 2021.

Astfel, la termenul de luni al procesului, instanța a respins o cerere de amânare și a stabilit repunerea pe rol a cauzei după suspendarea decisă la momentul trimiterii întrebărilor către CJUE.

După repunerea pe rol a dosarului magistrații au dat cuvântul, pe rând procurorului DNA și avocaților inculpaților și a părților civile.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Ștefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea), Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naționale de Investiții), Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului) și Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea), au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care îl conducea. Anchetatorii au descoperit că sumele obținute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizația București a PDL și Rudel Obreja). 

Citiți și: Traian Băsescu, decizie definitivă a ÎCCJ: A colaborat cu fosta Securitate comunistă. În consecință, va pierde toate beneficiile pe care le au foștii președinți. Reacția lui: Voi face demersurile legale la CEDO!