ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea de eliminare a pensiilor speciale a fost adoptată marți, de Camera Deputaților, vizați fiind, printre alții, parlamentarii, judecătorii și procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, polițiștii, funcționarii publici cu statul special, funcționariI publici parlamentari. Militarii, sportivii, artiștii și jurnaliștii rămân cu pensii speciale.

Votarea legii în Parlament vine pe fondul protestelor din Justiție, materializate inclusiv prin oprirea activității unor instanțe. 

Premierul Ludovic Orban a declarat că toate pensiile „nesimțite” vor fi tăiate, arătând că sunt categorii socio-profesionale care beneficiază de aceste pensii fără a avea drept. În ceea ce privește eliminarea pensiilor magistraților, Orban spune că decizia aparține parlamentarilor liberali.

Legea mai trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial ca să înceapă să producă efecte. Un deputat a prezentat o statistică din care reiese că 96% din pensiile speciale nu dispar. Deputatul UDMR Szabo Odon a explicat că pensiile speciale totalizează 8,72 miliarde de lei. Din acești bani, diplomații beneficiază de 0,06% din acea sumă, parlamentarii - 0,04%, magistrații - 0,85%. Principalele categorii de pensii speciale sunt plătite celor din sistemul de apărare și sigurață națională (MAI, MAPN, servicii secrete), pensii speciale la care nu se umblă prin legea aflată la vot final.

S-au eliminat astfel pensiile speciale pentru:

Parlamentari (indemnizație limită vârstă)
Judecători, procurori (pensie de serviciu)
Foștii Președinți ai României
Primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)
Judecătorii CCR (pensie de serviciu)
Membrii Curții de Conturi
Avocatul Poporului
Funcționarii publici parlamentari
Corpul diplomatic și consular
 
Personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertizare Criminalistice
 
Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă