ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ChatGPT arată că inteligența artificială a devenit incredibil de avansată și că este ceva pentru care ar trebui să ne îngrijorăm cu toții, potrivit miliardarului Elon Musk, care a spus că „Unul dintre cele mai mari riscuri pentru viitorul civilizației este inteligența artificială”, relatează CNBC, potrivit ȘtiriPeSurse. 

„Unul dintre cele mai mari riscuri pentru viitorul civilizației este inteligența artificială", a declarat Musk în fața participanților la Summitul Guvernului Mondial din Dubai, Emiratele Arabe Unite, la scurt timp după ce a menționat dezvoltarea ChatGPT.

„Este atât pozitivă, cât și negativă și are o mare, mare promisiune, o mare capacitate", a spus Musk. Însă, el a subliniat că „odată cu aceasta vine și un mare pericol".

Musk este cofondator al OpenAI, startup-ul american care a dezvoltat ChatGPT - un așa-numit instrument de inteligență artificială generativă care returnează răspunsuri asemănătoare celor umane la solicitările utilizatorilor.

ChatGPT este o formă avansată de inteligență artificială alimentată de un model lingvistic mare numit GPT-3. Acesta este programat să înțeleagă limbajul uman și să genereze răspunsuri pe baza unor cantități uriașe de date.

ChatGPT „a ilustrat oamenilor cât de avansată a devenit IA", potrivit lui Musk. „Inteligența artificială este avansată de ceva timp. Doar că nu avea o interfață de utilizator care să fie accesibilă pentru majoritatea oamenilor".

În timp ce mașinile, avioanele și medicina trebuie să respecte standardele de siguranță reglementate, IA  nu are încă reguli sau reglementări care să țină sub control dezvoltarea sa, a adăugat el.

„Cred că trebuie să reglementăm siguranța IA, sincer", a spus Musk. „Cred că este, de fapt, un risc mai mare pentru societate decât mașinile, avioanele sau medicina." Reglementarea „ar putea încetini un pic IA, dar cred că ar putea fi și un lucru bun", a adăugat Musk.

Miliardarul a avertizat de mult timp cu privire la pericolele dezvoltării neîngrădite a IA. El a spus odată că inteligența artificială este „mult mai periculoasă" decât focoasele nucleare. Cuvintele sale au mai multă gravitate astăzi, în condițiile în care ascensiunea ChatGPT amenință să bulverseze piața muncii cu o scriere mai avansată, asemănătoare celei umane. Musk a părăsit consiliul de administrație al OpenAI în 2018 și nu mai deține o participație în cadrul companiei.

„Inițial, a fost creată ca o organizație nonprofit cu sursă deschisă. Acum este cu sursă închisă și cu scop lucrativ. Nu am o participație deschisă în OpenAI, nu fac parte din consiliul de administrație și nici nu o controlez în vreun fel." O parte din motivul pentru care Musk a decis să înființeze OpenAI a fost că „Google nu acorda suficientă atenție siguranței AI", a spus el.