ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul de investigație Lee Fang a publicat marți cea de-a opta ediție a „Dosarelor Twitter", care scoate în evidență modul în care gigantul rețelelor de socializare „a ajutat în liniște campania online secretă PsyOp a Pentagonului", potrivit FoxNews.

„În ciuda promisiunilor de a închide rețelele secrete de propagandă de stat, documentele Twitter arată că gigantul social media a ajutat direct operațiunile de influență ale armatei americane", a scris Fang pentru a da startul lungului fir care detaliază rolul companiei într-o presupusă operațiune psihologică online menită să modeleze opinia în Orientul Mijlociu și nu numai. 

Elon Musk a fost vocal în ceea ce privește transparența și acțiunile trecute și prezente ale Twitter de curățare  a conținutului pe platformă, inclusiv a conținutului cenzurat. Proprietarul Twitter a apelat la jurnaliști pentru a publica încet-încet dovezi ale acestor acțiuni într-o serie numită „Twitter Files"- DOSARELE TWITTER, care continuă să expună comunicări, cândva secrete. 
 
 
 
 

Fang a dezvăluit că i s-a „oferit acces la Twitter pentru câteva zile", dar nu a semnat sau a fost de acord cu ceva anume. El a adăugat că Twitter „nu a avut niciun amestec" în reportajul său, dar căutările au fost efectuate de un avocat al Twitter, astfel încât ceea ce a văzut ar putea fi limitat. 

Acesta a explicat că Twitter „face eforturi concertate pentru a detecta" și "contracara manipularea platformei susținută de guvern", inclusiv în mărturiile depuse în fața Congresului, dar constatările indică faptul că nu este așa. 

„În spatele scenei, Twitter a dat aprobare & protecție specială pentru operațiunile de influență psihologică online ale armatei SUA. În ciuda faptului că se știa că conturile de propagandă ale Pentagonului foloseau identități ascunse, Twitter nu a suspendat multe dintre ele timp de aproximativ 2 ani sau mai mult. Unele au rămas active", a scris Fang. 

Printre exemplele oferite de Fang se numără un e-mail din 2017 al Comandamentului Central al SUA care enumeră 52 de conturi în limba arabă pe care le folosea pentru a „amplifica anumite mesaje". Twitter ar fi ajutat la acordarea unei vizibilități suplimentare conturilor și le-a scutit de  spam și de abuz. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Conturile, care au scris pe Twitter despre „prioritățile militare ale SUA în Orientul Mijlociu", au fost inițial afiliate în mod deschis cu guvernul, dar relația a fost în cele din urmă ascunsă de utilizatori, potrivit lui Fang. 

„CENTCOM a schimbat apoi strategiile & a șters dezvăluirile privind legăturile cu conturile de Twitter", a scris Fang. „Un oficial Twitter care a vorbit cu mine a spus că se simte înșelat de această schimbare ascunsă. Cu toate acestea, multe e-mailuri de pe parcursul anului 2020 arată că directorii de la nivel înalt de la Twitter erau conștienți de vasta rețea de conturi false & propagandă ascunsă a DoD și nu au suspendat conturile."


Luni, cea de-a șaptea ediție a „Twitter Files" a aprofundat modul în care FBI și comunitatea de informații „au discreditat informațiile factuale despre afacerile externe ale lui Hunter Biden".
 
 
Scriitorul independent Michael Shellenberger a dezvăluit ceea ce el a numit o „campanie de influență" a FBI, care în cele din urmă „a funcționat" atunci când Twitter a cenzurat laptopul scandalos al lui Hunter Biden. 

Jurnalistul Matt Taibbi a devenit viral cu prima tranșă la începutul lunii decembrie cu „Twitter Files", care se concentrează pe discuțiile interne ale Twitter care au dus la cenzurarea poveștii despre laptopul lui Hunter Biden în timpul alegerilor prezidențiale din 2020, unii oficiali luptându-se să explice cum a încălcat politicile sale privind „materialele piratate".

Ulterior, s-a dezvăluit că primul lot de „Twitter Files" a fost verificat fără știrea lui Musk de către Jim Baker, care a fost anterior consilier general al FBI și a fost implicat în ancheta privind Rusia, dar care lucra pentru Twitter înainte de alegerile din 2020, s-a implicat. Musk l-a concediat pe Baker la scurt timp după aceea
 
 
 Fang a continuat să-l pună în lumina reflectoarelor pe Baker în cel de-al optulea episod al  Dosarelor Twitter:
 
 
 
 
 



Fang a împărtășit, de asemenea, e-mailuri de la alți avocați și directori de la Twitter, inclusiv speculații potrivit cărora Pentagonul ar fi vrut să își clasifice retroactiv activitățile de social media „pentru a evita să se facă de râs". 

„În alte câteva e-mailuri din 2020, directori/avocați de la nivel înalt ai Twitter au discutat despre rețeaua secretă și chiar au recirculat lista din 2017 de la CENTCOM și au împărtășit o altă listă de 157 de conturi confidențiale ale Pentagonului, din nou, în mare parte axate pe probleme militare din Orientul Mijlociu", a scris Fang.

„Multe dintre aceste conturi secrete de propagandă militară americană, în ciuda detectării de către Twitter încă din 2020 (dar potențial mai devreme), au continuat să posteze pe Twitter până în acest an, unele dintre ele fiind suspendate abia în mai 2022 sau mai târziu, potrivit înregistrărilor pe care le-am analizat", a scris Fang. 

Fang a precizat: „În august 2022, un raport al Stanford Internet Observatory a expus o rețea de propagandă militară secretă a SUA pe Facebook, Telegram, Twitter și alte aplicații care utilizează portaluri de știri false și imagini și meme-uri false profunde împotriva adversarilor străini ai SUA", inclusiv Rusia, China și Iran.

El a reușit să confirme că Stanford a identificat corect unul dintre e-mailurile din 2017 ale CENTCOM.  

„În relatările ulterioare, Twitter a fost prezentat ca un erou imparțial pentru că a eliminat "o rețea de conturi de utilizator false care promovează poziții politice pro-occidentale". Mass-media care a acoperit povestea a descris Twitter ca aplicând în mod uniform politicile sale & proactiv în suspendarea rețelei DoD", a scris Fang. „Realitatea este mult mai neclară. Twitter a asistat în mod activ rețeaua CENTCOM încă din 2017 și, până în 2020, știa că aceste conturi erau acoperite/proiectate să înșele pentru a manipula discursul, o încălcare a politicilor & promisiunilor Twitter. Au așteptat ani de zile pentru a le suspenda".

Fang a scris că „echipa de comunicare a Twitter a fost în strânsă legătură cu reporterii, lucrând pentru a minimiza rolul Twitter" pe tot parcursul procesului. 

„Comportamentul cu rețeaua secretă a armatei americane contrastează puternic cu modul în care Twitter s-a lăudat că a identificat și a eliminat rapid conturile secrete legate de operațiuni de influență susținute de stat, inclusiv Thailanda, Rusia, Venezuela și altele din 2016", a scris Fang. 

Fang a încheiat firul cu un link către un articol pe care l-a scris pentru The Intercept și care are „mai multe detalii" despre relația Twitter cu "campaniile de propagandă sub acoperire susținute de guverne".

În articolul din The Intercept, el a scris că Twitter „a oferit aprobare directă și protecție internă pentru rețeaua de conturi de social media și persoane online a armatei americane, punând pe lista albă un lot de conturi la cererea guvernului", iar Pentagonul "a folosit această rețea, care include portaluri de știri și meme-uri generate de guvernul SUA, într-un efort de a modela opinia în Yemen, Siria, Irak, Kuweit și nu numai".

Twitter asistă direct Pentagonul de cel puțin cinci ani, potrivit lui Fang.

Cea de-a doua tranșă a Dosarelor Twitter publicată anterior de Weiss a dezvăluit „lista neagră" a Twitter a conservatorilor proeminenți, inclusiv a prezentatorului Fox News Dan Bongino, a lui Charlie Kirk de la Turning Point USA, precum și a doctorului Jay Bhattacharya de la Universitatea Stanford, un oponent de lungă durată al gândirii de grup COVID în timpul pandemiei, care și-a exprimat opoziția față de blocaje.

Comunicările interne dezvăluie, de asemenea, faptul că membrii personalului Twitter au recunoscut că popularul cont Libs of TikTok nu a încălcat niciodată politica sa privind „comportamentul de ură", în ciuda faptului că a fost pedepsit de mai multe ori pentru că ar fi făcut acest lucru.

Aceste dezvăluiri par să contrazică ceea ce fostul director executiv al Twitter, Jack Dorsey, a declarat în 2018 în Congres, afirmând sub jurământ că Twitter nu a cenzurat sau a interzis din umbră conservatorii.

A treia, a patra și a cincea tranșă din „Dosarele Twitter" s-au concentrat pe suspendarea permanentă a fostului președinte Trump în jurul evenimentelor legate de revolta de la Capitoliu din ianuarie 2021. Taibbi a relatat modul în care Twitter a distribuit tweet-uri legate de alegeri de la diverși utilizatori înainte de alegerile din 2020 care au fost „marcate" de FBI ca fiind problematice.

Partea a șasea din „Dosarele Twitter" a pus în lumină legăturile strânse ale Twitter cu FBI. Taibbi a susținut că agenția de aplicare a legii se comporta ca o "filială" a gigantului tehnologic, dezvăluind comunicări care arătau că FBI, până la 80 de agenți, a semnalat în mod sistematic utilizatorii Twitter pentru tweet-uri care includeau "posibil conținut violent" referitor la alegeri.

Ca răspuns la aceste „Dosare Twitter", un purtător de cuvânt al FBI a declarat pentru Fox News Digital: „FBI se angajează în mod regulat cu entități din sectorul privat pentru a furniza informații specifice activităților subversive, nedeclarate, secrete sau criminale ale actorilor străini de influență malignă identificați. Entitățile din sectorul privat iau în mod independent decizii cu privire la acțiunile pe care le întreprind, dacă este cazul, pe platformele lor și pentru clienții lor, după ce FBI le-a notificat".