ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Laureat de 17 ori, al Premiului Grammy, Clapton a anunțat că „își rezervă dreptul de a anula” concertele dacă spectatorii sunt obligați să prezinte la intrare dovada vaccinării.

Legendarul chitarist, solist vocal și compozitor de rock și blues Eric Clapton a anunțat că refuză să mai cânte în concerte la care participanții trebuie să facă dovada că au fost vaccinați anti-COVID.

„În urma anunțului de luni 19 iulie 2021 al premierului, onoarea mă obligă să fac propriul meu anunț”, a declarat fostul component al unor trupe emblematice precum Yardbirds sau Cream.

Clapton se referea la anunțul făcut de premierul britanic Boris Johnson potrivit căruia guvernul său „va face ca vaccinarea obligatorie să fie condiția de intrare în cluburi și alte locuri unde se strâng mulțimi mari”.

Johnson a adăugat că „dovada unui test negativ nu va mai fi suficientă”, lăsând să se înțeleagă că nu va mai exista alternativă pentru cei care doresc să ducă o viață normală, dar nu vor să se vaccineze.

„Amintesc tuturor că unele dintre plăcerile și oportunitățile cele mai importante al vieții sunt susceptibile să depindă din ce în ce mai mult de vaccinare”, a mai spus șeful guvernului de la Londra.

În replică la anunțul lui Johnson, Clapton a declarat:

„Țin să spun că nu voi mai cânta pe nici o scenă unde este un public discriminat. Dacă nu li se permite tuturor persoanelor să participe, îmi rezerv dreptul de a anula spectacolul.”

Anunțul lui Clapton a stârnit un amestec de reacții de aprobare și de indignare.

Corespondentul canalului de televiziune american Newsmax la Casa Albă, Emerald Robinson, l-a numit pe Clapton „erou” pentru că se ridică împotriva politicilor de excluziune care îi obligă pe oameni să recurgă la tratamente medicale împotriva voinței lor.

Trupa pop britanică Right Said Fred, al cărui solist a sprijinit protestele britanicilor împotriva măsurilor draconice de izolare, a scris pe Twitter: „Eric Clapton este cel mai tare”.

Senatorul Republican de Texas Ted Cruz și-a exprimat și el aprobarea față de atitudinea muzicianului britanic, postând pe Twitter: „Bravo, Eric Clapton. Artiștii trebuie să apere libertatea individuală.”

Anunțul lui Eric Clapton vine la câteva luni după ce acesta a vorbit despre experiența traumatizantă pe care a trăit-o după ce s-a vaccinat cu serul experimental de la AstraZeneca.

Într-o scrisoare din mai către arhitectul și producătorul italian de film Roberto Monotti Clapton a povestit că, după vaccinarea cu prima doză, în februarie, a avut „imediat efecte secundare grave care au durat zece zile”.

Muzicianul de 76 de ani a declarat că s-a vaccinat și cu a doua doză, șase săptămâni mai târziu.

„Inutil să mai spun că reacțiile au fost dezastruoase, mâinile și picioarele mele erau fie înghețate, fie amorțite, fie îmi ardeau, și nu le-am mai putut folosi timp de două săptămâni. M-am temut că nu o să mai pot să cânt niciodată”, a urmat Clapton, care a adăugat că nu ar fi trebuit niciodată să se vaccineze.

„Însă propaganda a spus că vaccinul nu reprezintă un pericol pentru nimeni.”

Clapton a fost una dintre cele mai puternice voci care s-au pronunțat în apărarea libertăților individuale în fața controlului guvernamental tot mai sever, impus sub pretextul COVID.

În decembrie, Clapton a înregistrat un cântec împreună cu prietenul său Van Morrison, intitulat „Stand and Deliver”, în care avertiza împotriva exceselor guvernului.


„Vrei să fii un om liber sau un sclav?” spunea un vers al cântecului, pentru ca apoi să avertizeze: „Suntem o națiune suverană sau un stat polițienesc? Fiți atenți, fraților, până nu este prea târziu!”

Clapton i-a spus lui Monotti:

„Continuu să urmez calea răzvrătirii pasive și încerc să mă conformez (restricțiilor), pentru a avea grijă de familia mea, însă este greu să îmi înghit limba și să nu spun ce cred.”

Clapton a vorbit și despre un alt cântec, aflat atunci în procesul de înregistrare, interpretat de asemenea cu Morrison, intitulat „The Rebels”, în care întreabă „Unde au dispărut rebelii?”

„Ascunse în spatele ecranului computerului, unde este mintea, unde este sufletul?”, spun versurile acestui cântec.

„Am fost toată viața mea un rebel împotriva tiraniei și aroganței autorităților, și exact de asta avem parte acum. Dar sunt însetat de fraternitate, de compasiune și de iubire, și pe acestea le găsesc aici. Cred că acestea sunt lucrurile prin care putem învinge.”