ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marcel Ciolacu, președintele PSD, consideră că o lege a certificatului Covid este în momentul de față tardivă. O declarație similară a făcut recent și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD). Numai Florin Cîțu (PNL), un mare apărător al certificatelor Covid și un harnic depunător de amendamente drastice în proiectul de lege, dă vina pe PSD pentru temporara abandonare a acestuia.

„Am avut discuții numai pe energie. Este tardiv o lege cu certificatul. Mai mult știu că este un OUG în vigoare cu certificatul”, a spus Ciolacu, în fața jurnaliștilor, după ședința de guvern.

La rândul lui, președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că decizia renunțării la proiectul de lege privind introducerea certificatului digital COVID-19 la locul de muncă a venit din partea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), informează Știri pe Surse.

Fostul reprezentant al OMS în România susține că în acest moment nu mai vede urgența certificatului Covid, mai ales pe partea de stimulare a campaniei de vaccinare, din moment ce vaccinurile actuale au un randament mult mai slab față de noile variante ale coronavirusului: „Nu este victima politicului certificatului verde. Nu a fost asumat politic. Cel mai neplăcut a fost încercarea permanentă a responsabilității: cine e de vină? Aș vrea să fac un comentariu: certificatul era utilizat în două scopuri, uneori complementare. Unul dintre scopuri e de stimulare a campaniei de vaccinare. Al doilea scop e legat de un scop de sănătate publică temporar, așa cum l-am propus, în care introducerea lui să stopeze transmiterea.

Acum protecția împotriva bolii e mult mai mică. Ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, când s-a lansat vaccinul, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin. Vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster.

Sigur că în toate cele trei faze avem un beneficiu major la proporția de cazuri gave sau decese în rândul vaccinaților sau nevaccinaților. Noi continuăm să recomandăm în continuare vaccinarea (sic!, n.r.).

Imunitatea de turmă e un obiectiv greu sau imposibil de atins!

În acest moment nu mai văd urgența certificatului verde. Totul din rațiuni de operaționalizare a certificatului verde. Efectul lui e redus acum... Probabil că în acest val (n.r.: putem să-l tragem pe dreapta - referitor la întrebarea moderatorului). Nu avem liniște, calm, unei discuții, unei dezbateri. Mereu avem dispute extrem de violente și aducem în discuții subiecte care nu sunt adevărate. Asta e mai periculos.

Sper ca acest val să se încheie în următoarele săptămâni”, afirmase Alexandru Rafila, la Digi24.

„Nu a fost posibil să particip la o ședință pentru că fizic nu am putut să particip. Am intrat Online, dar presiunea pentru cei din ședință era mult mai mare și era directă”, a conchis Rafila.

Faptul că cei doi lideri PSD dau înapoi în privința certificatelor Covid trebuie pus în corelație cu slaba eficiență a actualelor vaccinuri față de varianta Omicron a coronavirusului. Cuvinte precum „în momentul de față” (Ciolacu) sau „în acest moment” arată că ei nu au renunțat definitiv la instrumentul de constrângere la vaccinare, ci că, cel mai probabil, așteaptă un alt moment pentru a merge mai departe cu legea certificatelor - momentul apariției unui vaccin actualizat sau al celei de-a patra doze.
 
Restricțiile covidiene par a fi abandonate sau măcar diminuate și în alte țări din Europa. Tribunalul Administrativ din capitala Franței a suspendat pe 13 ianuarie 2022 ordinul prefecturii din 29 decembrie 2021 prin care se impunea purtarea măștilor pe drumurile publice și în spațiile deschise din Paris, după ce pe 3 ianuarie mai mulți parizieni au depus o cerere de urgență în acest sens.
 
Și în Marea Britanie se va renunța începând din 26 ianuarie la purtarea măștii în exterior și la obligativitatea certificatului Covid.

„De pe 26 ianuarie se vor schimba anumite reguli, se pare că singura regulă care rămâne este legată de purtarea măștii în spațiile interioare, iar certificatul COVID care, sincer, niciodată nu a fost promovat în Marea Britanie, nu va mai fi o măsură din partea Guvernului”, a spus dr. Tudor Toma, medic pneumolog din Marea Britanie, citat de Știri pe Surse