ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Mondială a Sănătății recomandă laptele matern în primele șase luni de viață. Există însă mame care nu pot alăpta din motive medicale. 

Pentru copiii lor, o bancă de lapte matern ar fi esențială, singura pe care am avut-o a fost închisă încă din anul 1980. Din fericire, anul viitor va fi deschisă o astfel de unitate în cadrul Spitalului Marie Curie din București. Și aceasta datorită Eugeniei Dobrescu, o femeie născută să facă performanță. Ca să strângă bani, ea aleargă chiar în acest moment în deșertul Sahara, informează digi24.ro.

Eugenia Dobrescu este voluntar la Spitalul Marie Curie din București de mai bine de doi ani. Tânăra ajută mamele cu bebeluși născuți prematur să alăpteze.

„Îmi place tare mult să ajut aceste mămici să înțeleagă cât de importantă este alăptarea atât pentru ele cât și pentru copiii lor. Din păcate, în România avem două extreme: posibilitatea de a oferi lapte matern chiar de la sânul mamei și cealaltă posibilitatea ar fi laptele formulă”, spune Eugenia Dobrescu, voluntar al asociației ''Inima Copiilor''.

Este foarte important ca laptele să treacă prin toate aceste procese, pentru a elimina riscul îmbolnăvirilor. În plus, donarea se va face în anumite condiții. Sunt acceptate mamele care au copii mai mici de 6 luni, care nu au boli grave, nu consumă alcool și nu fumează.

„Nu este un lucru atât de facil, implică tratarea laptelui matern printr-o metodă standard de pasteurizare. Sigur că și procesul de pasteurizare reduce anumiți factori din laptele matern, dar față de alimentația cu formulă nici măcar nu merită o comparație. Este incomparabil”, spune dr. Mihaela Niță, președintele Asociației Consultanților în Lactație din România.

Costurile pentru înființarea băncii de lapte matern sunt însă uriașe. Doar pentru aparatura sunt necesari aproximativ 70.000 de euro. O mare parte din bani au fost deja donați și strânși de voluntari. Pentru restul de fonduri necesare, Eugenia a ales să alerge în deșertul Sahara. Nu este prima dată. La sfârșitul anului trecut a participat la un semimaraton tot în deșert. A strâns atunci 2.500 de euro pentru banca de lapte.

„Au fost foarte multe momente faine. Când simțeam că nu mai pot, aud din spatele meu cântece și când mă uit era echipa care alerga acest maraton cu oameni cu handicap. Erau câte 4 oameni care cărau pe un dispozitiv oameni care nu pot să se deplaseze și am zis: Ok, tu te plângi? Revino-ți! Ia o mai departe, pornește la drum!”, povestește Eugenia Dobrescu.

Acum, Eugenia are o miză mult mai mare: 50 de kilometri pe dune și pietre sub soarele Saharei, dar și 5.000 de euro. Banii vor ajuta la finalizarea acestui proiect.

„Laptele matern poate să facă diferența între sănătate și moarte, între viață și moarte”, afirmă dr. Mihaela Niță, președintele Asociației Consultanților în Lactație din România.

Laptele matern are o mulțime de beneficii. Printre altele, îmbunătățește imunitatea, ajută la dezvoltarea sistemului digestiv și protejează copilul de infecții.

În cazul bebelușilor cu probleme grave, așa cum sunt cei născuți prematur, șansele de supraviețuire sunt mai mari dacă sunt hrăniți cu lapte matern, nu cu hrană artificială, așa cum este laptele praf.

Din aceste motive, Eugenia Dobrescu se luptă să înființeze prima bancă de lapte matern din România.