ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un  studiu care implică  44 de țări a constatat că incidența cancerelor cu debut precoce este în creștere rapidă. Sunt implicate multe țări cu venituri medii și ridicate, iar specialiștii dau vina pe „alimentație, poluare și stres”, conform CNN. 

Shuji Ogino, profesor de patologie la Harvard și coautor al studiului spune că unii factori de risc sunt cunoscuți, pe când alții mai trebuie investigați.

El notează că multe dintre aceste riscuri au legături directe cu diferite forme de cancer, ”de pildă, obezitatea, inactivitatea, diabetul, alcoolul, fumatul, poluarea mediului și dietele occidentale bogate în carne roșie și zaharuri adăugate, ca să nu mai vorbim de munca în ture și lipsa de somn.”

"Și există și mulți factori de risc necunoscuți, cum ar fi un poluant  sau aditivii alimentari. Nimeni nu știe", a spus el.

Ca urmare a acestui fapt, un grup de lucru din SUA reduce la 45 de ani vârsta recomandată pentru începerea screeningului pentru cancerul colorectal.

Analiza lui Ogino a constatat că, de-a lungul anilor de studiu, creșterea medie anuală a cancerului colorectal la adulții tineri a fost de aproximativ 2% în SUA, Australia, Canada, Franța și Japonia. În Marea Britanie, este de aproape 3% pe an în Anglia, Scoția și Țara Galilor. În Coreea și Ecuador, este de aproximativ 5% pe an.

„Nu pare mare, dar vă puteți gândi la inflație: Dacă este de 2% în fiecare an, va fi o mare schimbare peste 10 ani sau 20 de ani, știți?". a spus Ogino. „Nu este ceva banal".

Alte tumori maligne în creștere la americanii mai tineri sunt cele de sân, endometru, vezica biliară și canalul biliar, rinichi, pancreas, tiroidă, stomac și celulele plasmatice din sânge - un cancer numit mielom.

Dr. Karen Knudson, director executiv al Societății Americane de Cancer, numește această analiză  „un apel la arme".

„Cancerul este un diagnostic grav la orice vârstă, dar atunci când apare la adulții mai tineri, tumorile sunt de obicei mai agresive și adesea nu sunt detectate din timp, deoarece depistarea de rutină a cancerului nu este recomandată pentru unele dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân și de prostată, până la vârsta de 50 de ani. Nu numai că aceste tipuri de cancere cu debut precoce au fost mai susceptibile de a fi diagnosticate atunci când tumora se află într-un stadiu mai avansat, dar, de asemenea, în unele dintre rapoartele care au fost introduse  aici, au fost asociate cu un rezultat mai prost al supraviețuirii", a spus Knudson.
 
 în mod paradoxal, acest review, sau analiză rezumativă a situației medicale, vine la doar puțină vreme, după ce în primăvara acestui an, experții de la Davos declarau că au existat într-adevăr lacune în consultarea pacienților cu prepuse patologii oncologice, fiindcă aceste cazuri erau umbrite de COVID.

„Ratele de testare și diagnosticare a cancerului au scăzut cu 15% până la 25% în ultimii doi ani, deoarece oamenii au sărit peste controalele de rutină. Ceea ce înseamnă că diagnosticăm târziu pacienții oncologici  ",  a declarat Dave Fredrickson, vicepreședinte executiv pentru oncologie la AstraZeneca, la Forumul Global Markets din Davos, fiind  citat de Reuters. 
 
ActiveNews a publicat însă mai multe studii din domeniul medical, care arată o legătură clară între vaccinuri și posibilitatea apariției unei forme maligne la tineri, și în general.