ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Expoziția "Regele Mihai, o copilărie fericită", reunind 40 de panouri fotografice cu imagini cu fostul suveran, s-a deschis, marți seară, în foaierul Sălii Media a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

"Este o expoziție deosebită, la a cărei realizarea am contribuit esențial. Expoziția prezintă 40 de panouri mari, 70/100 cm, cu fotografii de epocă, cu Regele Mihai copil.

23 de imagini provin din Colecția de fotografii "Luiza Berman", pe care am moștenit-o prin testament de la Luiza Berman, fiica cea mare a celui mai renumit fotoreporter din interbelicul românesc, Iosif Berman ( colaboratorul preferat al lui Gusti în campaniile etnografice din anii '30, dar și fotograf oficial al lui Carol al ll-lea). Restul imaginilor au fost oferite de Casa Regală și de Academia Romană.

Fotografiile expuse au valoare istorică, majoritatea depășind 90 de ani!

Expoziția reprezintă un omagiu adus M.S. Regele Mihai, în cel de al 95-lea an de viață, ca și o rememorare a lui Iosif Berman, la 75 de ani de la plecarea lui din această lume!", spune Adina Ștefan, jurnalist, cea care a contribuit decisiv la realizarea expoziției.

Fotografiile îl prezintă pe rege împreună cu părinții, cu regina Elena ori cu regele Carol al II-lea, învățând să tragă cu pușca de vânătoare, cu trotineta, cu tricicleta sau bicicleta, călare în munți, înotând în mare, pe un căluț gonflabil, grădinărind ori cu lotca, probabil în Delta Dunării, cu pene de indian, la o partidă de șah, în piață, printre porumbei ori lângă o mașină, pasiunea sa de mai târziu.

"Privind aceste fotografii cu atenție o să vedem care era disciplina unei familii care-și pregătea copiii pentru cel mai înalt scop al vieții, acela de a fi conducătorul unui popor. Tot ce se întâmplă în aceste fotografii cu monarhul nostru este plin de farmec și de adevăr: școala, sportul, bucuriile simple ale vieții, contactul cu natura, toate aceste lucruri pregăteau un ingenuu pentru evenimente care să facă mai târziu istorie", a afirmat, la vernisaj, directorul TNB, Ion Caramitru, potrivit Agerpres.

Potrivit istoricului Georgeta Filitti, "Mihai I a fost regele nostru și a rămas regele nostru ca un simbol de normalitate, ca un simbol de demnitate, de țară europeană care a fost România. Dacă astăzi România ar fi fost condusă de regele Mihai, se găsea altă soluție pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului", a spus Filitti.

Din partea Familiei Regale a României, la eveniment a fost prezentă principesa Maria.

Itinerată în țară și străinătate, expoziția este realizată de Asociația România Culturală în parteneriat cu: ICR, TNB, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Național Peleș, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Țării Făgărașului "Valter Literat", Complexul Muzeal Național "Moldova" Iași, Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște.