ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Muzeul Național Cotroceni organizează joi, 9 februarie 2017, orele 18:00, în spațiile medievale, vernisajul expoziției de pictură contemporană „Semne din lada cu zestre” - a artistului plastic Vasile Pop Negreșteanu. 

El aduce în atenția publicului o nouă etapă creativă: aceea a abstracționismului înțesat cu simboluri tradiționale din ținutul natal al Țării Oașului.  Expoziția va include picturi în ulei, precum și obiecte de avangardă definitorii pentru o nouă etapă care îl repoziționează pe artist din zona figurativului în cea a abstractului simbolic, tradițional. 
 
Expoziția este curatoriată de Doina Mândru, istoric și critic de artă si va fi deschisă în perioada 9 februarie – 19 martie 2017.

Vasile Pop Negreșteanu este un pictor îndelung familiarizat cu Palatul Cotroceni. În anii restaurării, a participat la redecorarea interioarelor cu picturi specifice unei reședințe regale, inspirându-se din arta barocă a secolelor XVII, dar și din recuzita neoclasică a picturii de secol XIX, adăugând câteva elemente din tapiseriile franceze stil „Verdure”.
 
În intervalul 1982-1989 a realizat lucrări de pictură monumental-decorativă la Palatul Cotroceni (Salonul Brâncovenesc, Salonul Corvinilor și Salonul Transilvănean) și zece lucrări de pictură la Muzeul Național Cotroceni. 
 Lucrările artistului se regăsesc în colecții particulare din România, din Argentina, Anglia, Belgia, Canada, Elveția, Franța, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Olanda, Suedia, Spania, Grecia, S.U.A, Israel, Turcia și Cipru. Acesta a obținut numeroase premii în țară dar și în străinătate, iar în anul 2006 a fost declarat Cetățean de Onoare al orașului Negrești-Oaș.