ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fermierii polonezi au amenințat că ar putea perturba vizita președintelui Volodimir Zelenski la Varșovia, programată astăzi, 5 aprilie, din cauza nemulțumirii legate de cerealele ucrainene care le-au inundat piața, transmite Libertatea, conform The Guardian.
 
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trecut granița și se află deja în Polonia, înaintea vizitei oficiale în capitala țării, Varșovia, a anunțat astăzi consilierul prezidențial polonez pentru afaceri externe, Marcin Przydacz, conform Agerpres.
 
Însă producătorii polonezi de cereale au avertizat că ar putea ieși în stradă pentru a „strica” ocazia.
 
„Varșovia ar trebui să se gândească mai bine la acest lucru”, a declarat Marcin Sobczuk, șeful Asociației fermierilor din Zamość, într-un interviu acordat site-ului polonez de știri Interia.
 
El a declarat că asociația este pregătită să „strice” vizita președintelui ucrainean. „Există o mulțime de idei, dar este prea devreme pentru a vorbi despre asta”, a spus Sobczuk.
 
”Suntem în discuții cu Ministerul Agriculturii încă de pe 17 decembrie și nu s-a întâmplat nimic. Nu avem altă soluție decât să ieșim în stradă", spun fermierii polonezi, transmite farmer.pl.

Greve ale fermierilor au loc în toată țara de la începutul anului. Fermierii cer o normalizare a afluxului de produse agricole din Ucraina.

Nu este vorba doar de cereale, ci de toate produsele din Ucraina, adică pui, ouă, ulei, zahăr. Adică tot ceea ce se află pe piața poloneză și nu ar trebui să fie", spune Stanislaw Barna, președintele protestului. - Din cauza caracterului necontrolat al cultivării și creșterii, în aceste produse există toxine care provoacă cancer.  În plus, primim semnale că produsele rusești, pentru care ar trebui să existe un embargo, intră pe piața noastră", adaugă el. - Noi îi ajutăm pe ucraineni, iar acest lucru continuă să afecteze mediul rural și economia poloneză.

Fermierii subliniază că se simt înșelați de asigurările guvernului cu privire la creșterea prețurilor la cereale și îngrășăminte. Situația s-a dovedit a fi exact opusă, iar mulți fermieri au suferit pierderi uriașe din această cauză.

„Nu poți merge la minister de mai multe ori și să vorbești despre același lucru când nu este urmat de nicio acțiune concretă", spune liderul protestului.

Fermierii vor să protesteze de două ori pe săptămână, lunea și joia. Sunt planificate plimbări cu tractorul prin oraș.

„Ne așteptăm ca premierul, ministrul agriculturii și Jarosław Kaczyński să fie prezenți. În caz contrar, vom crește intensitatea deplasărilor în oraș și vom bloca astfel străzile cheie", afirmă liderul fermierilor.