ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dreptul de proprietate asupra terenurilor și utilizarea terenurilor trebuie să se supună unor reglementări mai stricte în România, deoarece terenurile reprezintă resurse limitate, a declarat marți, în cadrul unei conferințe organizată de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), fermierul Adrian Mocanu, care susține că, din studiile sale, 40% din suprafata țării este controlată de străini, scrie news.ro.

 "Nu avem date concrete, dar din studiile mele reiese că undeva la 40% din suprafata de țării este controlată de firme și persoane altele decât române. Terenul nu reprezintă o marfă comercială care poate fi fabricată în cantități oricât de mari. Terenurile reprezintă o sursă finită, motiv pentru care nu ar trebuie să se supună normelor pieței. Dreptul de proprietate asupra terenurilor și utilizarea terenurilor trebuie să se supună unor reglementări mai stricte”, a afirmat Mocanu.

Potrivit fermierului, prevenirea speculei cu terenuri, garantarea că terenurile sunt exploate de proprietarii lor și menținerea unei populație rurale nu se pot realiza decât prin autorizarea prealabilă, obligația de exploata terenurile proprii, calificări generale pentru activitatea în agricultură, cerințe privind resedința proprietarilor, interdicția de a vinde persoanelor juridice, privilegii acordate producătorilor locali și condiții de reciprocitate.