ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Analiza realizată de către publicația franceză „Le Monde” și anchetatori independenți a unei înregistrări video care arată soldați ucraineni trăgând în prizonieri ruși, confirmă autenticitatea acesteia, transmite ȘtiripeSurse. Unitatea de voluntari ucraineni a fost prezentă la locul abuzurilor din Ucraina.

Trei prizonieri neînarmați, trei împușcături în genunchi de la distanța mică. Cei trei bărbați se prăbușesc. O înregistrare video, difuzată la 27 martie 2022 și pe care Le Monde a putut să o autentifice și să o confrunte cu alte imagini, documentează un abuz comis de voluntari militari ucraineni împotriva prizonierilor de război ruși.

Astfel de acte sunt strict interzise de Convenția de la Geneva, care stabilește regulile care trebuie respectate față de soldații inamici luați prizonieri: să-i protejezi ca pe proprii tăi soldați, să nu-i abuzezi, să-i tratezi dacă este necesar.

Imaginile dovedesc că voluntari din batalionul ucrainean Slobozhanshchyna (Eliberarea) erau la fața locului când prizonierii ruși au fost torturați. Deși nu se poate spune cu certitudine că individul care a tras a provenit direct din rândurile lor, liderul grupului, Andri Ianholenko, apare clar alături de cele trei victime, înainte de a se trage. Andri Ianholenko a refuzat să răspundă întrebărilor „Le Monde”.

Expertul independent Erich_Auerbach a geolocalizat batalionul și oferă câteva explicații pe contul său de Twitter, AICI.

Cazul este tratat pe larg într-un documentar de 8 minute disponipil pe site-ul Le Monde. O filmare mai scurtă, aici, preluată de ȘPS de la NYP: