ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei care și-au pierdut viața în incendiul din Clubul Colectiv au fost comemorați în Sâmbătă Mare, la șase luni de la producerea tragediei. 

Câteva zeci de persoane, printre care supraviețuitori, rude ale celor care au murit, dar și oameni pe care tragedia i-a impresionat, au venit cu flori și lumânări la altarul improvizat în fața fostei fabrici Pionierul, relatează Mediafax.

În Sâmbăta Mare s-au împlinit șase luni de la incendiu din Colectiv, în urma căruia 64 de oameni și-au pierdut viața iar alți peste 150 au fost răniți. În amintirea celor care au avut de suferit, la altarul Colectiv, din fața fabricii Pionierul, s-au aprins lumânări și au fost depuse flori. Peste 50 de persoane, printre care rude ale celor decedați, supraviețuitori și voluntari din grupul Împreună Rezistăm, au venit pentru a se ruga.

Mulți dintre cei care au ajuns sâmbătă, la șase luni de la incendiu, în fața clubului Colectiv, spun că nu le este clar ce s-a întâmplat pe 30 octombrie și după, cu răniții din spitale.

"Este extrem de greu să văd fotografia prietenei mele, Teodora, care a murit acolo. Aici, printre lumânări să-mi aduc aminte din noi că au murit aici. Aș vrea ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată și sper ca autoritățile statului român să își facă datoria cât mai repede, pentru că au trecut deja șase luni, o jumătate de an, și nu știm nici acum cine sunt vinovații”, a declarat o tânără venită sâmbătă la Colectiv.

"Este foarte greu în fiecare zi după aceea să trăim fără cei 64. Toată lumea vrea să afle adevărul, ce s-a întâmplat acolo, de ce au murit atâția oameni, atât atunci, cât și cei care au murit în spitale. Am fost unul dintre norocoșii care au reușit să iasă. Momentele de atunci au fost groaznice. Momente de iad, urlete de iad, amintiri care vor rămâne toată viața”, a spus un supraviețuitor.

Slujba religioasă pentru parastasul de șase luni nu a putut fi făcută pentru că în Sâmbăta Mare cutumele bisericii ortodoxe spun că nu se țin astfel de ceremonii religioase. Patriarhia Română a anunțat că Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza un parastas în fața Clubului Colectiv în ziua de luni, 9 mai 2016, la ora 12.00.

”Întrucât cele șase luni se împlinesc la 30 aprilie 2016, în Sâmbăta Mare, zi în care potrivit rânduielilor liturgice nu se oficiază slujbe de pomenire, Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza un parastas în fața Clubului Colectiv în ziua de luni, 9 mai 2016, ora 12.00, prima zi în care se pot oficia astfel de slujbe după sărbătoarea Sfintelor Paști”, se arată într-un comunicat al instituției.

Cu doar câteva zile înainte de a se împlini jumătate de an de la incendiu, Parchetul General a trimis în judecată dosarul penal în care șase persoane, printre care cei trei administratori de la Colectiv, sunt acuzate de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. În acest dosar, ce va fi judecat la Judecătoria Sectorului 4, 139 de persoane, 11 spitale și cinci instituții s-au constituit părți civile.

"Ne vedem în Ajun de Înviere, cu lumânări și multe flori”, se arată pe Faceook, în mesajul prin care era anunțată comemorarea.

„Ne gândim la toți tinerii frumoși și deștepți care au plecat, mult prea devreme, la îngeri. Dumnezeu să-i odihnească în pace!”, este un alt mesaj, postat de pe Facebook de o tânără.