ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Florin Cîțu (PNL) insistă cu vaccinarea prin orice metode și nu se dă în lături de la cumpărarea consimțământului pentru ceea ce este, oficial, un act medical benevol și neobligatoriu. El a propus în ședința de guvern de marți acordarea unui voucher de 100 de lei celor care merg să se vaccineze cu serurile experimentale Covid. Propunerea este inacceptabilă atât din cauză că fondurile provin de la Ministerul Sănătății, deci din bugetul de stat, adică și din banii nevaccinaților, cât și din cauză că se va crea o discriminare între vaccinații care n-au primit nimic și cei care vor primi de acum înainte  șpaga din fonduri publice.

„Am fost de acord să începem aceste proiecte pilot, să vedem cum vor funcționa ele, cu vouchere de câte 100 lei și o loterie și vom aloca și aici bani. Banii vor veni de la Ministerul Sănătății, deja există un program acolo. La Ministerul Sănătății cel cu vouchere, cel cu loteria, cred că va trebui să mergem la Ministerul Economiei. Vom vedea în funcție de cum merg proiectele. În iarnă au mai fost făcute astfel de programe. Am alocat sume pentru medicii de familie. Știți foarte bine că acele sume nu au fost cheltuite. Propunerea mea în coaliție a fost să pornim cu un program mai mic și dacă resursele vor fi epuizate, vom aloca noi resurse”, a explicat Florin Cîțu, citat de Gândul.ro, la finalul ședinței coaliției care a avut loc marți la Parlament. 

Premierul a spus că așteaptă adoptarea unei hotărâri de guvern pentru implementarea voucherelor de vaccinare, dar nu a uitat să menționeze și celălalt „stimulent” financiar, „Loteria Regretelor”, o propunere a ministrei Ioana Mihăilă (USR-PLUS).

„Eu aștept actul normativ să fie adoptat în ședință de Guvern și apoi să putem să punem bazele. Cred că o să fie hotărâre de Guvern. Oamenii se vaccinează și apoi primesc un voucher în valoare de 100 lei. Loteria încă nu știm cum va funcționa. Vor fi alocate resurse și vom vedea care va fi schema, vom discuta cu experții. Ne vom uita la sistemul deja implementat de ANAF cu bonurile fiscale și cred că de acolo ne vom inspira”, a adăugat Cîțu.

Anterior, ministra Sănătății declarase că are în vedere acordarea de bonuri de masă de 100 de lei pentru cei atrași spre vaccinare și organizarea unei loterii a CNP-urilor, poreclite „Loteria Regretelor” deoarece o persoană al cărei CNP ar ieși câștigător la loterie ar regreta că nu s-a vaccinat. Ioana Mihăilă nu a avut în vedere posibilitatea, regretabilă dar reală, ca un CNP să fie prezent concomitent atât pe certificatul de vaccinare, cât și pe certificatul de deces.

„În ceea ce privește măsurile de stimulare, am agreat o măsură care a fost propusă și anume bonuri de masă pentru cei care se vaccinează de acum încolo și urmează să vedem posibilitățile tehnice pentru a organiza loterii pentru persoanele vaccinate. Propunerea este de aproximativ 100 de lei pentru un bon de masă, pentru vaccinare completă – a doua doză de Pfizer sau prima doză de Johnson”, a declarat Mihăilă, care a participat la ședința coaliției de guvernare de la Palatul Parlamentului (așa-numita Casă a Poporului).

Deși guvernanții se arată deosebit de generoși în a acorda beneficii din bani publici persoanelor care aleg să se vaccineze, aceiași oameni politici informau pe toate canalele în 2020 că nu sunt bani la bugetul de stat pentru mărirea alocațiilor copiilor sau majorarea pensiilor, măsuri necesare și universale, dar pe care le încadrau la „risipă” și „obiceiuri pesediste”. Bine că mituirea doar a vaccinaților și discriminarea tuturor celorlalți este „oportună” și „liberală”!