ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul din Ucraina a accelerat marea criza alimentară care se anunța încă primele luni ale pandemiei COVID-19, și care se adaugă peste criza energetică și criza de aprovizionare.

Invitat marți, 22 martie, la microfonul rețelei naționale de radio France Bleu, în cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale programate în 10 și 24 aprilie, președintele-candidat Emmanuel Macron a anunțat „Franța se va confrunta cu o criză alimentară mondială”.

Cauza acestei crize este războiul din Ucraina, „ținând cont că Ucraina, dar și Rusia, sunt adevărate grânare pentru alimentația internațională”.

Pentru a mai atenua din șocul crizei asupra Hexagonului, Macron și-a manifestat intenția de a introduce vouchere alimentare „pentru a ajuta gospodăriile cele mai modeste și clasele de mijloc să facă față acestor supracosturi”.

Obiectivul voucherelor este și „încurajarea cumpărăturilor în circuit scurt și a achizițiilor de mărfuri franțuzești”.

Observatorilor nu le-a scăpat faptul că Macron se teme de impactul pe care viitoarea criză alimentară o va avea inclusiv a „claselor mijlocii”, îndeobște cei cu profesiuni liberale sau mici întreprinzători.

Faptul că și aceste categorii sociale, cu venituri peste medie, vor fi grav afectate, având nevoie de protecția statului, arată că guvernul francez se așteaptă ca impactul crizei alimentare să fie unul devastator.