ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a dezvăluit joi, la Marius Tucă Show, cum s-a produs ieșirea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei și de ce au renunțat PNL și PSD la ideea unui candidat independent în ședința-maraton de 16 ore de la Palatul Victoria, începută pe 22 aprilie și încheiată pe 23, după ora 1, scrie Știripesurse.
 

Ședința a început de la ora 9 dimineața și abia în jurul orei 01.00 dimineața s-a ajuns ca numele lui Firea să fie luat în calcul, a spus aceasta.

„S-a discutat că după calcule, analize, focus-grupuri și sondaje, candidatul nostru (Cătălin Cîrstoiu, n.red.) nu reușise să cumuleze suficiente voturi nici din partea stângă și nici din partea dreaptă, că este într-un impas, că este o campanie furibundă împotriva domniei sale. S-a constatat că direcția nu a fost cea pe care o credeam”, a declarat Firea.

În ședința-maraton la care Cîrstoiu a ajuns în a doua parte, acestuia nu i s-a spus să se retragă și „discuțiile s-au purtat cum se iese din acel impas”, iar vechiul candidat al alianței PSD PNL a fost chiar „drăguț” și „deschis” la discuții.

„Dumnealui, auzind argumentele, a spus că nu vrea să încurce pe nimeni, daca proiectul nu are susținere populară și atacurile au fost crezute în parte de public”, a spus Firea.

Ea a declarat că din sondaje a reieșit că pentru Cîrstoiu „nu exista probabilitate de crestere, exista o plafonare, o imposibilitate de creștere, ba chiar era riscul de scădere” a acestuia în sondaje, afectând astfel scorul partidelor în București și riscând să provoace PNL-PSD o scădeere a numărului de consilieri generali. Mai mult, menținerea lui Cîrstoiu risca să afecteze inclusiv votul pentru lista comună PSD-PNL la europarlamentare, a spus Firea.

Discuția cu Cîrstoiu „s-a finalizat în jur de 12 noaptea, pe urmă am rămas singuri” echipele PSD și PNL și s-a decis atunci ca partidele să meargă separat.

„S-a mers de la început pe ideea că nu mai trebuie să se meargă pe independent, pentru că nu are timp să coaguleze electoratele”, a explicat Firea. Ea a adăugat că s-a mai discutat în ședință că un politician cunoscut are avantajul că nu mai pot apărea surprize privind trecutul său, așa cum pot apărea dacă s-ar fi mers tot cu un independent și așa cum s-a întâmplat în cazul lui Cîrstoiu.

„În anii '90 mergea cu artiști, sportivi, dar acum nu se mai gustă tipul acesta de candidați, oamenii vor gospodari”, a mai spus Firea.

S-au propus apoi mai mulți posibili candidați politici la primăria Capitalei, printre care „colegi de-ai noștri parlamentari, foști miniștri”. „La 1 noaptea a venit vorba despre mine. N-am spus nici 'Da' nici 'Nu', a fost de la sine înțeles”.