ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile din Turda au reușit să ajungă subiect de știre și scandal joi, de Ziua Eroilor, după s-au înghesuit să depună coroane de flori și au oferit onoruri militare soldaților ruși, și nu celor români.
 
Conform EVZ, autoritățile locale au confundat cimitirele și au depus tradiționalele coroane, așa cum se face an de an de Înălțarea Domnului, în alt cimitir. La Cimitirul Eroilor, au fost prezente autorități civile și soldați, militari din Turda. Chiar un preot a vorbit despre soldații morți în războaiele mondiale. Însă nu la în locul în care își dorm somnul de veci eroii români, ci la Cimitirul soldaților ruși.
 
Oamenii au sesizat imediat greșeala enormă și s-au revoltat : „Nu mă interesează, v-am văzut, n-am știut ce faceți! Soldații s-au aliniat acolo. N-am știut ce faceți. Deci coroane pentru monumentul rușilor! Nu știți măcar că aici aveți eroii României… O să aveți plângere la MApN. Făceți-vă treaba, învățați unde vă sunt eroii!”, au comentat oamenii prezenți la fața locului. 
 
Greșeala autorităților a fost descoperită de coordonatoarea mai multor campanii pentru conservarea și reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Turda.
 
Ulterior, militarii au mutat coroanele de la monumentul militarilor ruși la monumentul eroilor români, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.