ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministra Muncii din Guvernul României, Raluca Turcan (PNL), i-a urat „La mulți ani” unui mort celebru, guvernatorul Transilvaniei și reprezentantul ocupației habsburgice neromânești. Samuel von Brukenthal ar fi împlinit astăzi 300 de ani dacă nu s-ar fi dus acolo unde toți muritorii se duc. Prin această urare aniversară, o reprezentantă a statului român a comis nu doar un act de incultură, ci și o demonstrație de lipsă de patriotism, părând că adoptă o poziție mai des răspândită în Ardeal, aceea de admirație oarbă față de orice este străin și de renegare „doctă” a rădăcinilor românești. Iar asta, într-un Sibiu în care baronul habsburgic beneficiază de un adevărat cult, în timp ce eroul românilor, Avram Iancu, nu a primit nici măcar în Anul Centenar aprobare pentru amplasarea unui bust - deja făcut - în parcul ASTRA din centrul orașului.

 „Astăzi istoria consemnează nașterea baronului Samuel von Brukenthal. Un sibian care zi de zi ne este exemplu. Un om înaintea vremurilor sale, un adevărat om al Luminilor, baronul Brukenthal ne-a lăsat o moștenire impresionantă. A lăsat Sibiului, a lăsat României, a lăsat Europei. Brukenthal, revenit de la Viena, a deschis unul dintre primele muzee ale lumii, a lăsat o impresionantă colecție de artă și o bibliotecă monumentală. Tot el ne-a dat lecția cultivării mediului intelectual. El a creat o adevărată oază culturală în Sibiul finalului de secol XVIII. Samuel von Brukenthal este o bornă pentru cultura și societatea României. La mulți ani, Samuel von Brukenthal!”, a scris Raluca Turcan, luni, pe Facebook. Ulterior, ea și-a editat mesajul, ștergând urarea de „La mulți ani!”, dar urarea buclucașă este încă vizibilă în istoricul editărilor.

Apoi, a recidivat cu un „La mulți ani!” adresat unei mari personalități a românilor, dar care, la fel ca Samuel von Bruckenthal, nu mai este în viață: Mihai Eminescu. Și, ca să distragă și mai bine atenția de la dubla eroare pe care a făcut-o în calitate de ministru și lider PNL, a adăugat o urare de „La mulți ani cu executare!” pentru liderii din zona PSD. 

„Sunt nevoită sa fac câteva precizări acum, cu întârziere, pentru că am fost blocată într-o întâlnire la Constanța timp de mai multe ore. Nu mi-am putut imagina interpretările de pe pagina de Facebook. Acesta este mesajul meu pentru oamenii de bună-credință care vor să îl citească. 

Așadar,  
Spunem "La Mulți Ani, Mihai Eminescu” în fiecare an de 15 ianuarie. 
Suntem mândri de moștenirea lăsată nouă, tuturor, prin geniul creator al lui Mihai Eminescu, poetul nepereche al neamului românesc. 
Prin acel "La Mulți Ani” de 15 ianuarie marcăm în fiecare an ziua de naștere a marelui poet. 
Similar, astăzi, 26 iulie 2021, marcăm 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal. La nivel local, moștenirea culturală lăsată de Samuel von Brukenthal va dăinui și ea reprezintă și va continua să reprezinte un motiv de mândrie pentru Sibiu, pentru sibieni și pentru toți oamenii educați din România. 
Samuel von Brukenthal este, așadar, aniversat în fiecare an la Sibiu, pe 26 iulie. 
Pentru cei care vor sa îl descopere pe Samuel von Brukenthal merită început la muzeul cu același nume. Imaginat chiar de Samuel von Brukenthal, muzeul se află în Piața Mare și va fi deschis de miercuri, de la 9.00. 
PS: cât despre baronii PSD cu 4 clase și doctorate furate și care acum simt din nou nevoia sa se dea deștepți, să nu se panicheze, ca vor avea și ei muzeul lor: MUZEUL JILAVA! 
Lor, "La Mulți Ani” cu executare!”, a scris, ulterior, Raluca Turcan pe Facebook.
 
Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob i-a dat o replică neîndurătoare ministrei Muncii:
 
„Dincolo de faptul că a șters urarea inițială de ”La mulți ani!” adresată unui om mort de secole, e de apreciat atitudinea Ralucăi Turcan, care a știut să decupeze din activitatea guvernatorului transilvan ce a fost bun, lăsînd deoparte ce a fost rău. Numai să nu vină colegul Muraru, de la partid, și să o oblige să adauge și că Brukenthal e cel care i-a tras pe roată pe Horea, Cloșca și Crișan!”, a scris  Bogdan Tiberiu Iacob.
 
Și un jurnalist de la Sibiu, Dumitru Chiseliță, i-a arătat Ralucăi Turcan că „împăratu-i dezbrăcat”:
 
„Astazi se implinesc 300 de ani de la nasterea baronului Samuel von Brukenthal. 
Cu aceasta ocazie, va ofer o imagine cu ceea ce era casuta gradinarului lui Brukenthal, care era aproape de malul Cibinului, langa calea ferata. Casuta era acolo pentru ca acolo era o gradina a lui Brukenthal de care acum nobody cares. 
Pentru ca Sibiu-Hermannstadtul isi respecta valorile locale si coltorale si mai ales pentru ca pe aia care sunt platiti sa fie interesati i-a durut la basca, casa a fost reabilitata prin demolare, pentru ca nu era monument istoric si pentru ca a picat la gramada odata cu demolarea fabricii Amylon. Traiasca istoria si buldozeru'!”, a scris pe Facebook ziaristul și foto-reporterul sibian.