ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnaliștii de la Gazeta de Cluj publică date necunoscute despre trecutul politic post-revoluție al lui Dacian Cioloș. Conform sursei citate, care prezintă documente pentru cele afirmate în text, tehnocratul de azi Dacian Cioloș a fost un ultranaționalist extremist școlit pe băncile PUNR. Mai mult, susțin ziariștii, fostul premier înscăunat de președintele Iohannis după Colectiv, a pus umărul la consolidarea Asociației ”Junimea Vatra Românească” . Asociația respectivă s-a constituit ca organizație de tineret în cadrul Uniunii Vatra Românească, o organizație neguvernamentală naționalistă de extremă dreapta, înființată în 7 februarie 1990 la Târgu Mureș. Cioloș neagă informațiile publicate, susținând că nu a fost niciodată membru al PUNR sau al vreunei dintre  dintre organizațiile acestui partid.

Dacă pentru mulți Cioloș încă reprezintă o nebuloasă prin prisma carierei sale fulgerătoare, astăzi vă prezentăm CV-ul nescris al fostului premier ”tehnocrat”, scriu autorii articolului.

Cioloș a omis (voit) să spună că a fost un naționalist extremist

În 1990, pe vremea când Dacian Cioloș era student în Cluj-Napoca și locuia în Căminul Hașdeu a pus umărul la consolidarea Asociației ”Junimea Vatra Românească” ce avea sediul în Casa de Cultură a Studenților din Piața Păcii nr 1-3 (actualmente Piața Lucian Blaga). Concret, Asociația respectivă s-a constituit ca organizație de tineret în cadrul Uniunii Vatra Românească, o organizație neguvernamentală naționalistă de extremă dreaptă înființată în 7 februarie 1990 la Târgu Mureș.

Atât Uniunea Vatra Românească, cât și Junimea Vatra Românească au fost expresia politică a Securității ceaușiste. Așadar, neîntâmplător, Junimea Vatra Românească s-a înființat în noiembrie 1990, la câteva luni după evenimentele sângeroase de la Târgu-Mureș.

Asociația Junimea Vatra Românească se descria ca fiind ”o asociație social-culturală și de atitudine civică, care își propune renașterea spirituală a poporului român și instrumentarea unui climat democratic pentru toți fiii patriei”. Printre persoanele din conducere se afla nimeni altul decât Dacian Cioloș ce era președintele comisiei de cenzori. Cioloș era înscris și ca membru al Uniunii Vatra Românească Cluj, unde avem documente că plătea și cotizație.
Trei ani mai târziu, în mai 1993 a fost votat noul comitet director al Junimii ”Vatra Românească” filiala Cluj, conferință în cadrul căreia Dacian Cioloș a fost avansat în ”grad”, fiind numit vicepreședinte. Aceste fapte sunt demonstrate inclusiv de hotărâri judecătorești.

Judecătoria Cluj-Napoca a admis în 23 noiembrie 1990 cererea pentru recunoașterea personalității juridice formulată de Asociația Junimea Vatra Românească. Din acest document reiese faptul că Dacian Cioloș ocupa la acea dată funcția de președinte al comisiei de cenzori.

Textul integral poate fi citit AICI.