ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 24 Iulie 2022, ziua grănicerului român a fost sărbătorită și la Palanca - Raionul Ștefan Vodă, pe malul Nistrului, a anunțat Asociația Monumentum din Basarabia. Episcopul Veniamin Goreanu al Basarabiei de Sud a sfințit monumentul granicerului Dumitru Vieru, căzut la datorie in Noiembrie 1932 langa Cetatea Albă, Pichet „Nicolae Samsonovici”, transmite și Episcopia Basarabiei de Sud.

Grănicerul a fost ucis de niște curieri sovietici lângă Limanul Nistrului. Anul următor, colonelul Constantin Paunin - comandantul Regimentului 5 Grăniceri Cetatea Alba - a ridicat un monument între comuna Șaba Târg și Cetatea Albă, operă care avea sa fie distrusă de bolșevici după ocuparea Basarabiei in 1944.

După o muncă asiduă de peste un an și jumătate, A.O. MONUMENTUM a reușit sa refacă acest monument, tot lângă Limanul Nistrului însă în comuna Palanca, R. Moldova, deoarece orașul Cetatea Albă a rămas până astăzi în componența Ucrainei, din cauza pactului Molotov-Ribbentrop.

La eveniment au fost prezenți  A. Panțuru - adjunctul atașatului militar al României la Chișinău, preotul Drăganescu Ioan-Mihai (parohul Bisericii românești din Palanca), deputatul Larisa Voloh, primarul Dumitru Cozlovschi, șeful IGPF Rosian Vasiloi, d. Valeriu Berila, primarul Roman Pinteac, ofițerul in rezerva Deli Ion, protopopul Vadim Dimitrenco, Lîsenco Sergiu etc.

După sfințirea monumentului au urmat mai multe alocuțiuni, acestea culminând cu o incursiune istorică realizată de profesorul universitar Anatol Petrenco.

Ansamblul de muzică populară din localitate a interpretat mai multe cântece patriotice, iar după pastrarea unui moment de reculegere in memoria celor peste 800 de grăniceri căzuți la datorie pe malul Nistrului (între 1918-1932), echipa cu salve a IGPF a tras mai multe focuri de armă pentru comemorarea jertfei camarazilor grăniceri.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă creștinească organizata de preotul Drăganescu Ioan Mihai și binecuvântată de episcopul Veniamin Goreanu.

Amintim ca Asociația MONUMENTUM condusă de inimosul avocat Iulian Rusanovschi este la restabilirea celui de-al 5-lea monument închinat grănicerilor români căzuți lângă Nistru, ocazie cu care o felicităm din toată inima!

FOTOGRAFII în FOTO-GALERIA de mai jos:

Grănicerul român s-a întors în Basarabia

Vezi galeria Grănicerul român s-a întors în Basarabia