ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grecia a devenit joi prima țară creștină ortodoxă care a legalizat adopția pentru părinții de același sex, scrie Le Figaro, citat de mariustucă.ro.

Grecia a spus „da”, joi, 15 februarie, căsătoriei homosexuale și adopției de copii de către cuplurile de același sex, o reformă majoră a societății dusă de majoritatea conservatoare, în ciuda opoziției acerbe din partea influentei Biserici Ortodoxe.
 
 
Odată promulgată legea, această țară mediteraneană în care încă predomină un model de familie tradițional va deveni a 37-a țară din lume, a 17-a țară din Uniunea Europeană și prima țară creștină ortodoxă care a legalizat adopția pentru părinții de același sex.

Din cei 254 de deputați prezenți în parlamentul unicameral, 176 au votat pentru, 76 împotrivă și doi s-au abținut, după două zile de dezbateri.
 
Când rezultatul a fost anunțat, zeci de oameni, ținând steaguri curcubeu, au izbucnit cu bucurie în fața Parlamentului din centrul Atenei.
 
Pentru asociațiile LGBT+ și cuplurile homosexuale cu copii, Grecia a trăit „un moment istoric” cu acest vot , în timp ce premierul de dreapta Kyriakos Mitsotakis, vorbind înainte de vot în fața deputaților, a văzut „o zi de bucurie” pentru țara sa.
 
„De mâine, încă o barieră între noi (cetățenii) va fi înlăturată și va deveni o punte de conviețuire într-un stat liber între cetățeni liberi ”, a judecat el.

Nu exista nicio îndoială că proiectul de lege va fi aprobat datorită sprijinului mai multor partide de opoziție de stânga. Dar Kyriakos Mitsotakis s-a confruntat cu o rebeliune din partea celei mai conservatoare aripi a partidului său Noua Democrație (ND), care s-a opus acestei reforme. Reales cu ușurință anul trecut, el a făcut din căsătoria între persoane de același sex o măsură emblematică a celui de-al doilea mandat.
 
„Îmbunătățește considerabil viețile concetățenilor noștri” care sunt homosexuali și copiiilor lor, a apreciat el, amintind că aceasta este „o realitate socială existentă” și că, votând pentru căsătoria homosexuală, parlamentarii urmau să ridice „o gravă inegalitate pentru democrația noastră” .
 
Din 2015, Grecia are o uniune civilă, dar nu oferă aceleași garanții legale ca și căsătoria civilă.

Biserica Ortodoxă s-a opus total proiectului

Studiile de opinie au arătat că grecii sunt în general în favoarea căsătoriei homosexuale, dar s-au opus adopției de către cuplurile de același sex.
 
Într-o țară cu o majoritate ortodoxă covârșitoare, Biserica s-a opus în totalitate proiectului. „Copiii au o nevoie înnăscută și, prin urmare, dreptul de a crește cu un tată bărbat și o mamă de sex feminin ”, asigură Sfântul Sinod care a trimis o misivă tuturor deputaților.