ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Groful UDMR-ist Borboly Csaba a depus o plângere penală contra lui Mihai Tîrnoveanu de la Calea Neamului și Mișcarea Națională, care, împreună cu Frăția Ortodoxă, Starea de Libertate, Legitimă Apărare și alte organizații patriotice, instalează azi la capul eroilor de la Valea Uzului 150 de cruci de lemn, după ce cele de piatră au fost demolate samavolnic, într-un sacrilegiu păgân nemaiîntâlnit după căderea comunismului din decembrie 1989.
 
ACTUALIZARE: CRUCILE AU FOST INSTALATE!


ACTUALIZARE: Liderul politic George Simion, ajuns la fața locului înaintea organizațiilor civice, a reușit să transmită o filmare pe Facebook, deși semnalul este foarte slab în zonă. El afirmă că este PREA MULTĂ JANDARMERIE la fața locului. Vom reveni cu amănunte pe măsură ce ne vor parveni noi filmări. VIDEO:
 
ȘTIREA INIȚIALĂ: Groful UDMR-ist Borbely Czabo de la Consiliul Județean Harghita (tel.: 0744 399 282) a transmis un comunicat în limba maghiarească în care susține că Consiliul din „Csíkszentmárton”, recte Sânmartin, „a confirmat într-o rezoluție că orice provocare în cimitirul din Valea Uzului va atrage după sine sancțiuni corespunzătoare.”

„De asemenea, am cerut Poliției să acționeze în consecință.”, mai afirmă acesta.

„Am depus o plângere penală împotriva incitării și provocărilor postate recent pe pagina de Facebook. Mulțumită puterii legii, am obținut rezultate până acum și vom continua pe această cale.”, mai spune acesta cu referire la chemarea lui Mihai Tîrnoveanu.
 
Totodată, grofii UDMR au instalat pe poarta cimitirului de la Valea Uzului un așa-zis „Regulament”, care ar fi fost votat de unguri pentru a se interzice manifestările românești la căpătâiul eroilor români,
 
„Regulamentul” și orice măsură punitivă sunt însă ilegale pentru că, în ciuda unei decizii controversate a instanțelor aservite sistemului ticăloșit, potrivit primarului Constantin Toma (video, 1.10 h) din Dărmănești, pe raza căruia se află Valea Uzului, „Cimitirul Internațional Valea Uzului încă nu s-a trecut în cartea funciară de la Sanmartin”.
 
Iată textul difuzat de grofii UDMR:
 
„Prețuirea  eroilor se arată și prin respectarea unor reguli și regulamente

Doar prin manifestări pașnice și fără instigarea la violență cinstim memoria eroilor noștri

Consensul, respectul reciproc, dorința de a avea manifestări pașnice în vederea omagierii eroilor căzuți la datorie, au fost valorile ce au stat la baza întâlnirii din 30 iunie, a reprezentanților județelor Harghita și Bacău, respectiv prefectul județului Harghita, prefectul județului Bacău, președintele Consiliului Județean Harghita, primarul comunei Sânmartin și al orașului Dărmănești, și cei ai Ministerului Apărării Naționale.

Aceste valori sunt cuprinse și în Regulamentul aprobat de către Consiliul Local al comunei Sânmartin privind comportamentul și acțiunile ce sunt admise în incinta cimitirelor aflate în domeniul public al comunei.

În acest sens, regulamentul prevede și sancțiuni, astfel, în Capitolul V. Contravenții, art.17-art.19, se menționează: Contravențiilor prevăzute în prezentul regulament li se aplică prevederile OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată prin Legea nr. 180/2002 cu modificările și completările ulterioare.

Conform OG 2/2001 limita maximă a amenzii contravenționale este de 2.500 lei, în cazul contravențiilor stabilite prin hotărâri ale consiliilor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, nu încurajează  manifestările violente și instigarea opiniei publice la acțiuni ce contravin legii.

În acest sens, Consiliul Județean Harghita, prin președintele Borboly Csaba,  a depus un denunț la Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc pentru faptele de instigare ale numitului Mihai Tîrnoveanu, care, prin postările pe paginile de socializare, a îndemnat publicul la finanțarea ridicării ilegale a 150 de cruci, transportul oamenilor și participarea la ridicarea crucilor în Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, toate aceste fiind acțiuni ilegale, prin inexistența unor autorizații, avize sau consimțământul proprietarului cimitirului, comuna Sânmartin.

Autoritățile locale sprijină doar manifestările prin care eroii sunt omagiați, respectând sacrificiul celor căzuți la datorie, așa cum orice națiune democratică o arată în fața memoriei celor decedați pentru patrie.

Miercurea Ciuc, 7 iulie 2023”
 
În replică, Mihai Tîrnoveanu a transmis că la ora 14.00 va fi la Valea Uzului:
 
„Treceți Batalioane Române Carpații!

Pentru Crucea lui Hristos si a Neamului tău, pentru libertatea ta de conștiință națională, pentru ca genunchii tăi să nu fie îndoiți și capul tău să nu fie plecat!
 
Ne-au luat străinii și pământuri de grâne și aur și petrol, iar acum ne-au luat și crucile de pe mormintele sfinte de eroi.
 
Vom ridica altele, din lemnul pădurilor noastre care au văzut și luptă si jertfă. Este un lemn viu udat cu sânge, este lemnul vechilor biserici, este lemnul din care răsună toaca noastră cea de toate zilele, cea de toate veacurile. Vom ridica Împreună, cu brațele noastre aceste Cruci, pentru că altfel nu ne vom mai putea lua înapoi ce am pierdut până acum.
 
De vom ceda acum, vom ceda practic totul, căci temelia ridicării unei Țări este lespedea de pe mormintele Eroilor ei.
 
Cu pace, pace, pace, mergem la Valea Uzului!

Cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc!”
 
Pe parcursul zilei VĂ VOM ȚINE LA CURENT CU EVOLUȚIA SITUAȚIEI
 
VIDEO: