ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Trasee și bile de vot dezinfectate, teste pentru depistarea coronavirusului, acces la vot în grupuri limitate, ședință fără jurnaliști. Parlamentarii au purtat măști și mănuși de protecție. Sunt doar câteva dintre măsurile excepționale luate pentru învestirea Cabinetului Orban III. Și care a fost învestit, după ce la Senat s-au  înregistrat 78 de voturi. Doar patru senatori liberali din totalul celor 31 au fost, însă, prezenți la vot. 

Potrivit situației prezentate de grupul de comunicare al PNL, după încheierea votului la Senat, au fost înregistrate 59 de voturi din partea PSD, 11 voturi ale USR, patru voturi ale senatorilor UDMR și doar patru voturi ale liberalilor. În total, 78 de senatori au fost prezenți la vot, din totalul celor 136.
 
După cum se știe, premierul desemnat Ludovic Orban s-a izolat la Vila Lac 1 după ce un senator liberal care a participat la întâlnirile politice din această săptămână a fost depistat cu coronavirus. Membrii Cabinetului Orban au fost testați vineri, iar rezultatele comunicate până în prezent sunt negativ

Votul continuă însă la Camera Deputaților, până la ora 17:00.

Tot astăzi au avut loc și audierile miniștrilor desemnați. Miniștrii liberali, care sunt izolați la domiciliu din cauza coronavirusului, au dat explicații prin videoconferință. 9 miniștri au primit avize favorabile, iar 7 au primit avize negative.

Au primit avize negative miniștrii Educației, Muncii, Sănătății, Mediului, Justiției, Dezvoltării și Finanțelor. Dintre aceștia șapte, doi au fost prezenți fizic în Parlament, și anume ministrul Sănătății și ministrul Justiției.

Într-o postare pe Facebook, jurnalistul Marius Tucă scrie că este pentru prima dată în istoria țării când un Guvern-fantomă va fi votat de un Parlament-fantomă, iar opoziția a votat un Executiv anticonstituțional și antidemocratic pe motiv de coronavirus.

„Mi-e teamă să nu fie aceștia primii pași prin care România să devină, la rândul său, un stat-fantomă. Cu Ludovic Orban izolat la Vila Lac 1 – pentru cei cunoscători Sică Mandolină stă gard în gard, izolat, cu Traian Băsescu, ba chiar are o portiță între cele două curți - și cu Klaus iohannis izolat și învăluit în propria aroganță la Cotroceni, avem toate șansele ca România să fie condusă de Coronavirus. Opoziția, altfel plină de guri mari, a făcut peste noapte ciocu’ mic și, vezi Doamne, din cauza la coronavirus trebuie să voteze un guvern anticonstituțional, antidemocratic, anti-România, anti din toate punctele de vedere. Asta în condițiile în care România, în situații cu totul excepționale, are nevoie de oameni cu totul excepționali și nu de oameni izolați sau autoizolați de incompetență și prostie”, a comentat Marius Tucă.