ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La data de 15 august 2017 va fi sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, zi liberă legală în care (aproape) toți salariații trebuie să stea acasă, conform legislației muncii. În acest context, Guvernul a decis acordarea unei zile libere pentru bugetari în data de 14 august 2017, astfel încât aceștia să beneficieze de o nouă minivacanță. 

Guvernul a decis ca 14 august să fie declarată zi liberă, pentru a lega weekend-ul de sărbătoarea de Sfânta Maria. 

Bugetarii vor avea o minivacanță de patru zile, în perioada 12 - 15 august, după ce Executivul a apobat, joi în ședință, declararea zilei de 14 august 2017 ca zi liberă, aceasta urmând să fie recuperată, în regim de program normal, în data de 19 august sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 25 august 2017. 

Ziua liberă va fi recuperată, în regim de program normal, în data de 19 august 2017 sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 25 august 2017. 

 Totodată, angajatorii din domeniul privat ar putea lua, la nivel individual, o decizie asemănătoare. Astfel, chiar și salariații de la firmele private ar putea beneficia de o minivacanță cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. În orice caz, în lipsa unei decizii a angajatorului de a acorda liber pe 14 august 2017, salariații vor avea oricum posibilitatea de a-și lua o zi de concediu pentru a lega weekendul de sărbătoarea religioasă respectivă.

Deși regula de bază este că salariații trebuie să stea acasă cu ocazia liberelor legale, Codul muncii prevede și unele excepții. Înainte de toate, este vorba de unitățile sanitare și de unitățile de alimentație publică. Apoi, sunt avute în vedere locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În aceste cazuri, legislația muncii dispune că salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Iar dacă, „din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru", scrie în actul normativ.

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele 14 zile nelucrătoare de sărbătoare legală stabilite în prezent prin Codul muncii. În afară de această zi, salariații se mai bucură de timp liber pe 1, 2 și 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), în prima și a doua zi de Paște, pe 1 mai (Ziua Muncii), pe 1 iunie (Ziua Copilului), în prima și a doua zi de Rusalii, pe 30 noiembrie (Sfântul Andrei), pe 1 (Ziua Națională) și pe 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Angajatorii care nu acordă liberele legale sau compensațiile obligatorii prevăzute de Codul muncii pentru munca în aceste zile riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.