ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Omul de afaceri Horia Simu a fost reţinut joi noapte de procurorii DNA într-un dosar privind despăgubirea ilegală pentru un imobil din Capitală, prin care s-ar fi produs un prejudiciu de peste 55 de milioane de euro.

Simu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, procurorii cerând arestarea preventivă a acestuia. Afaceristul a fost adus, joi noapte, la sediul central al DNA pentru audieri, după ce în cursul zilei au avut loc percheziţii la locuinţa sa. La scurt timp, el a fost reţinut de procurori.

DNA arată într-un comunicat transmis vineri dimineață că în cuprinsul unui raport întocmit cu nerespectarea standardelor și legislației, "valoarea totală la care a fost evaluat imobilul supus despăgubirii (teren în suprafață de 97.509 metri pătrați situat în București, în zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu această sumă, și facilitând obținerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către inculpatul Simu Horia, în același cuantum".

 "De precizat este faptul că, inculpatul Simu Horia a sprijinit și înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către președintele, vicepreședintele și membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la dosarul de despăgubire a mai multor documente prin care s-au justificat necorespunzător realității o stare de sănătate precară și o identificare greșită a terenului în scopul acreditării ideii de "imposibilitate de restituire în natură” și de „urgență” în soluționarea dosarului", se mai arată în comunicatul citat de Cotidianul.

Horia Simu Schiopu este considerat unul dintre cei mai mari cumpărători de drepturi litigioase pe Legea 10/2001. Simu și afaceristul Stelian Gheorghe sunt printre cei mai mari beneficiari ai unor drepturi litigioase din partea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Horia Simu deține singura companie producătoare de cupru din România, Cuprom București.