ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Pro Consumatori, împreună cu Asociația Alianța Părinților și Asociația Pro Vita Filiala București au atacat în contencios administrativ Hotărârea de Guvern nr. 429/2019 privind aprobarea Strategiei 5G pentru România, solicitând instanței de judecată anularea acesteia, se arată într-un comunicat publicat pe pagina web a APC-România.
 
Asociația Pro Consumatori, organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, membru fondator al Coaliției Stop 5G România, a lansat la data de 14 mai 2019 Campania Națională de Informare și Educare „Stop 5G”. Prin intermediul acestei campanii, Asociația își propune să atragă atenția autorităților statului român asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu, oameni și orice altă formă de viață. De asemenea, aceasta va desfășura acțiuni de conștientizare a consumatorilor cu privire la impactul tehnologiei 5G asupra vieții și sănătății lor. Totodată, Asociația se va folosi de orice demers juridic pentru a bloca implementarea tehnologiei 5G în România. 

Asociația Pro Consumatori își arată îngrijorarea față de graba cu care Guvernul României promovează o serie de acte normative care susțin implementarea pe repede înainte a tehnologiei 5G.

Având în vedere faptul că Guvernul României nu manifestă niciun fel de responsabilitate față de sănătatea populației României, Asociația Pro Consumatori, împreună cu Asociația Alianța Părinților și Asociația Pro Vita Filiala București au atacat în contencios administrativ Hotărârea de Guvern nr. 429/2019 pentru aprobarea Strategiei 5G pentru România, solicitând instanței de judecată anularea acesteia. Cererea de chemare în judecată face obiectul dosarului cu nr.5/2/2020 și se află pe rolul Curții de Apel București, Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, iar instanța a stabilit primul termen de judecată pentru data de 20 octombrie 2020. 

Totodată, Asociația Pro Consumatori a luat act cu satisfacție de comunicatul Academiei Române „Implementarea rețelei 5G și posibilele probleme de sănătate publică”, făcut public la data de 27 august 2020, pe site-ul instituției, prin intermediul căruia cea mai importantă instituție de cultură și de știință a României își exprimă îngrijorarea față de consecințele grave asupra sănătății publice pe care le poate avea implementarea tehnologiei 5G la nivel național! 

„Promotorii Agendei 5G în România nu au ținut cont de îngrijorările oamenilor de știință cu probitate morală și științifică, cum este de exemplu și profesorul emerit de biochimie și știinte medicale, Martin Pall, de la Universitatea de Stat din Washington, care au atras atenția asupra impactului devastator pe care îl are această tehnologie asupra ecosistemului. Atât cabinetul Dăncilă, cât și cabinetul Orban, au susținut fervent agenda industriei telecom prin proiecte de acte normative care au creat facilități de natură fiscală și de dezvoltare a infrastructurii 5G. Autorizarea implementării tehnologiei 5G prin ordonanțe de urgență emise de Guvernul României, fără a arăta existența unei situații extraordinare care să justifice utilizarea acestui instrument de legiferare, încalcă principiul separației puterilor în stat. Totodată, Guvernul României, în demersurile sale legislative cu dedicație pentru industria telecom, nu a ținut cont de principiul precauției așa cum este acesta formulat în articolul 191 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Guvernul României nu a ținut cont în demersurile sale legislative pro industrie telecom de obligațiile asumate prin tratatele și convențiile europene și internaționale la care România a aderat după cel de-Al Doilea Război Mondial. Toate acestea au determinat Asociația Pro Consumatori să dea în judecată Guvernul României, solicitând instanței de judecată constatarea nulității absolute a Hotărârii de Guvern nr. 429/2019 pentru aprobarea Strategiei 5G pentru România, respectiv anularea acesteia”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.