ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc derulează, timp de zece zile, cea de-a patra campanie de investigații arheologice în localitatea Periprava din județul Tulcea.

Aici au fost înhumați, între 1959 și 1964, peste o sută de deținuți politici decedați în colonia de muncă ce a funcționat în apropierea localităii.

La marginea satului Periprava, o localitate izolată din județul Tulcea, situată la granița cu Ucraina la începutul anilor '60 a funcționat o colonie de muncă în care au fost aduși în special deținuți politic.

Scopul nedeclarat și subînțeles al deportării deținuților a fost exploatarea brutală a muncii acestora, condițiile nefavorabile din perioada în care această unitate penitenciară a funcționat au dus la decesul a peste 100 de deținuți.

În cele trei campanii anterioare au fost descoperite și cercetate 20 de morminte, iar osemintele defuncților au fost transferate pentru analize specializate la Institutul Național de Medicină Legală din București.

Cercetările de la Periprava vor dura mai mulți ani. Sunt căutate rude de gradul I ale celor care au murit pentru a se stabili identitatea exactă a celor îngropați fără cruce. Apoi, vor fi reînhumați creștinește.

În 2019, la comemorarea a 30 de ani de la eliberarea de sub dictatura comunistă, pe locul fostului lagăr se va ridica un monument al rezistenței în memoria victimele politice care și-au găsit sfârșitul în temutul lagăr.