ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul Radu Paraschivescu i-a returnat, luni, 21 noiembrie 2021, președintelui Klaus Iohannis decorația primită în februarie 2020. Informația a fost dată publicității de Vladimir Volodea Tismăneanu, după ce și actorul Marius Manole a anunțat că îi returnează decorația lui Iohannis, a scris Aktual24 la vremea respectivă.

Ambii primiseră Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Cei doi au invocat faptul că actualul președinte nu îi mai reprezintă.

Ce vor face însă „intelectualii lui Băsescu” care au susținut mereu, în frunte cu Volodea Tismăneanu, că luptă cu comunismul și securismul, acum, după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a României privind colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea?

Vor proceda și ei cu aceeași intransigență și rectitudine morală ca Radu Paraschivescu cu Marius Manole sau tot îi mai reprezintă și acum la fel ca atunci Traian Băsescu colaboratorul Securității comuniste?

În mai 2014, Horia Roman Patapievici, fost director al Institutului Cultural Român în mandatele lui Băsescu, a primit personal decorația Serviciul Credincios în grad de Cavaler la Palatul Cotroceni iar Gabriel Liiceanu a primit Steaua României în grad de Ofițer, „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru activitatea managerială dovedită, prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilități de a avea acces la cultură, fiind un model pentru tânara generație”.

Gabriel Liiceanu a declarat la ceremonia de decorare de la Cotroceni că președintele Traian Băsescu a fost la înălțimea unei bune părți a intelectualității din țara asta și a adăugat că intelectualii s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea președintelui.

 

„Dumneavoastră ați spus în cuvântul pe care ni l-ați adresat că nu știți dacă ați fost la înălțimea exigențelor măcar a unei părți din intelectualitatea română. Fac parte din acei cărora li s-a lipit eticheta de «intelectual al lui Băsescu» și aș vrea să spun cu această ocazie că ați fost la înălțimea unei bune părți a intelectualității din țara asta. (…) Asta înseamnă tocmai că s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea dumnavoastră”, a spus Gabriel Liiceanu.

Liiceanu a continuat: „Timp de 10 ani cât ați fost, sunteți președintele României, nu ați făcut decât să ne așezați pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele în chip matur al României, trebuia să ne așezăm. Și pentru asta vă mulțumim!” (video în bază).

Și Andrei Pleșu a fost decorat ca cavaler al Ordinului național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce.

De asemenea, Volodea Tismăneanu, decorat de ziua lui în iulie 2011:

Potrivit decretului, distincția a fost acordată având în vedere propunerea președintelui ICR, Horia Roman Patapievici. Decorarea a fostă făcută, potrivit textului decretului, „la împlinirea vârstei de 60 de ani, în semn de apreciere deosebită a prestigioasei activități profesionale, pentru eforturile susținute în promovarea democrației în România”.

Ziarist care îi admiră pe Pleșu și Liiceanu: Aștept „Apelul către lichele" al intelectualilor turnătorului Băsescu

Zilele acestea am fost martorii sfârșitului unui „sistem ticăloșit", cu supremul ticălos în frunte. Oare cum pot fi catalogați, însă cei care au ajutat ca un turnător, ca o „lichea" să ajungă în fruntea țării și să fie menținut acolo? Mai ales când astfel de susținători sunt intelectualii de primă clasă ai țării, oameni cu profunzime, cu idealuri, slujitori ai ideii, frumosului, perfecțiunii și care urăsc dualitatea, conformismul, mediocritatea, ori lipsa de caracter, scrie jurnalistul într-un editorial în publicația Glasul Aradului semnalat de Cotidianul:

„Mă număr printre numeroșii admiratori ai lui Gabriel Liiceanu și în special a lui Andrei Pleșu, căruia îi sorb fiecare frază.(…) Fiind admirator al celor doi, de asemenea știu cât de mult l-au susținut pe Băsescu în fruntea țării. Nu vreau să cred, ba chiar refuz să o fac, că cei doi au fost niște ipocriți și că au știut în tot acest timp că susțin o „lichea". Dar îi condamn totuși pentru că nu au făcut niciun „apel către lichea", după ce Băsescu a fost dovedit clar ca fiind turnător al Securității. Nu am văzut nicio luare de poziție, niciun mea culpa, niciun regret, nicio scuză adresată celor care au crezut în cel pe care ei l-au susținut...”, mai notează ziaristul.

„Tăcerea intelectualilor” 

Nici unul dintre intelectualii lui Băsescu nu suflă un cuvînt sau măcar un cuvințel despre relațiile cu Securitatea ale marinarului. Și au trecut cîteva săptămîni de cînd Curtea de Apel București s-a pronunțat că fostul președinte al României a fost colaborator al Securității. Că Băsescu o ține pe-a lui, că n-a pus gura pe usturoiul băieților cu ochi albaștri și că deci nici gura nu-i miroase, asta o fi ținînd de tupeul lui, dar și de faptul că sentința poate fi atacată la Curtea Supremă. Dar vechii lui susținători se mulțumesc să tacă. Adică nu vor să se pronunțe? Sau sentința asta li se pare un fleac?! Pe vremuri, adică atunci cînd Băsescu mai era la Cotroceni, cum mai săreau ei în apărarea lui și cum ziceau că a făcut prea multe lucruri bune ca să i se poată pune în cîrcă diverse mărunțișuri. Iar celor care scriau „de rău” despre Băsescu, cu cîtă ardoare le săreau la jugulară!”, scria Cristian Teodorescu în Cațavencii atunci când s-a anunțat prima Hotărâre.

„Păi, bre, dacă îl credeți pur și dur, de ce nu-i săriți în apărare și acum? Bunăoară Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu, H.-R.Patapievici și Mircea Mihăieș au alte treburi, mai importante? Sau, mai nou, nu vor să se amestece cu mitocanii, deși mai acum cîțiva ani îl tămîiau pe președinte ca pe moaștele sfinților? Măcar Toader Paleologu, cel care le spunea pediștilor că Băsescu e o pleașcă pentru ei, acum îl înghiontește cît de cît zicînd că el nu vrea să dea într-un leu rănit. Cu alte cuvinte, lui Paleologu, candidat la președinția României cu sprijinul PMP-ului, i se pare că Băsescu-Petrov ar merita o contondență verbală, dar el se abține. Căci altfel ar fi zis că pleașca PD-ului i se pare inocentă. Sau ceva pe acolo. Însă, orișicît, Paleologu nu s-a dat cu Mutul de manutanță.”, mai adauga autorul, între altele.

VIDEO CU LIICEANU LA COTROCENI: