ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a dialogat și în această joi în direct cu ascultătorii postului Radio Dobrogea, pe subiectele care îi frământă pe oamenii simpli. Având în vedere vremurile pe care le trăim și subiectele zilei, unele întrebări au fost despre vaccinarea Covid a adulților și despre testarea Covid a elevilor. Deși Arhiepiscopia Tomisului a transmis într-un comunicat de presă că nu este împotriva campaniei de vaccinare, dar nici nu recomandă nimănui să facă injecția cu serul experimental Covid, arhiepiscopul Teodosie și-a nuanțat răspunsul personalizat pe frământările ascultătorilor postului bisericesc, care sunt în același timp și credincioși ai eparhiei sale. Totodată, el s-a poziționat împotriva obligativității vaccinării, invocând libertatea ca dar suprem făcut de Dumnezeu omului.

„Nu putem spune că (vaccinul) este pecetea, dar nu știm prea multe despre vaccin. De aceea, mulți sunt îndoielnici, nu putem să îi silim să nu fie îndoielnici. Sigur că nu există niște prospecte precise, nu există o asumare a celor care pun acest vaccin. Vaccinurile clasice pe care noi le-am făcut erau asumate, acesta este experimental, nu este asumat, a produs atâtea neajunsuri. Pentru că este o obligație, tot ce este obligat nu este de la Dumnezeu, Dumnezeu nu obligă pe nimeni. De aceea, orice om își pune întrebarea cum să facem ceva inconștienți? Bine este să fim conștienți când facem ceva”, a subliniat ÎPS Teodosie, citat de România TV

Ierarhul a făcut referire la clauzele de exonerare de răspundere a producătorilor serurilor experimentale, arătând că acestea ridică un semn de întrebare asupra efectelor vaccinurilor: „Nici medicul nu îți poate tălmăci cât este de precis, cât este de folositor, nici ei, pentru că, dacă producătorii vaccinului nu și-l asumă, toți care se vaccinează dau o semnătură prin care și-l asumă, dar și-l asumă orbește și atunci cine ne orbește pe noi? Satana ne orbește. De aceea, mulți spun că este pecetea datorită modului cum este tratat acest vaccin, ca o obligație, o normă de vaccinare. Trebuie ca oamenii să aibă discernământ, să fie în cunoștință de cauză și atunci nu știm nici dacă este pecetea... Oricum, nu e pecetea lui Antihrist, că Antihrist nu a venit”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie a constatat cu îngrijorare faptul că în zilele noastre procedurile medicale, care ar trebui să se bazeze pe știință, au fost împinse înainte de birocrați și politicieni, mai degrabă decât de oameni de specialitate.

„Singura perioadă în care medicina nu mai are logică. A fost acaparată de administrație, de politic. Nu mai are logică. În ce fel de medicină să ne încredem? Nu mai este știință. Unde e știința? Știința reală nu se contrazice. E o ipoteză, nu mai este știință. Când ceva este ipotetic, nu poți să crezi în ceva ipotetic. Știința vine cu date precise, cu experiențe, cu clarificări”, a mai punctat ierarhul, potrivit sursei citate.

Arhiepiscopul Tomisului a criticat lipsa de grijă reală față de semenii trimiși la vaccinare fără a se ține întotdeauna seama de istoricul lor personal, de starea de sănătate și de posibilele contraindicații.

„Se vorbește despre cal sau catâr care nu pricep și nu pot să meargă unde îi trimiți dacă nu îi dirijezi cu zăbală și cu frâu. Iată așa au fost oamenii, trimiși în turmă să se vaccineze, fără să fie testați, că, dacă deja sunt bolnavi și se vaccinează, mor. Am văzut o mare imoralitate în această măsură, o lipsă de grijă față de semeni. De aceea, sunt mărturii, oameni care s-au tratat într-un val precedent în niște localități din Constanța. Niciunul nu a murit dintre cei care s-au tratat. Cei care s-au vaccinat au și murit. De ce numai cei ce s-au vaccinat au murit, iar cei care nu s-au vaccinat nu au murit? Pentru că au fost, s-au dus precum calul și catârul chemați de cineva, haideți la vaccin! Și mai știu cazuri din acestea”, a declarat ierarhul, la care se spovedesc mulți credincioși sau chiar preoți ce mărturisesc și despre situații dramatice generate de vaccinarea cu heirupul, oferindu-i o altă perspectivă decât propaganda și discursurile televiziunilor.

Pentru că credincioșii au manifestat îngrijorare față de testarea Covid a copiilor împărtășiți (în popor existând ideea că nu ai voie să scuipi timp de 24 de ore după primirea euharistiei), ÎPS Teodosie a răspuns că aceasta nu este o „lepădare” de Hristos. Totuși, în opinia PS Sale, autoritățile ar fi putut găsi și o modalitate de triere mai puțin agresivă pentru micuți.

„Acolo e un test pentru sănătatea copilului, cum să fie lepădare? Nu este lepădare. Vedem cine este bolnav, cine este sănătos. Mulți părinți au îndoială și pe mine mă întreabă. Trebuie mai multă prudență, copiii se simt agresați de această procedură foarte categorică. Trebuie să găsească o modalitate mai clară. Știm că temperatura este un semn dacă ai sau nu ai. Medicii trebuie să găsească ceva care nu îi agresează pe copii. Unde mergeam într-o instituție acum ne trebuie vaccin sau testul PCR. Dar așa ne testau, puneau termometrul să vadă ce temperatură avem”, a opinat Arhiepiscopul Tomisului, citat de Știri pe Surse. VIDEO: