ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit, joi, la Palatul Patriarhiei, în prima ședință din acest an. După ce au ales episcopii vicari pentru Arhiepiscopia Iașilor, pe Arhimandritul Nichifor Horia de la Sfinții Trei Ierarhi și pentru Episcopia Episcopiei Devei și Hunedoarei, pe Arhimandritul Nestor Dinculeană, ierarhii au discutat și despre una dintre cele mai importante teme: reînființarea Mitropoliei Tomisului.

Patriarhul României, Prea Fericitul Părinte Daniel, are posibilitatea astfel să adauge o nouă nestemată în cununa Bisericii Ortodoxe Române, așa cum vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a reușit cu Mitropolia Basarabiei.

Surse din cadrul Sfântului Sinod au declarat, în exclusivitate pentru StiripeSurse, că decizia a intrat în linie dreaptă. În perioada imediat următoare vor fi ample discuții care vor culmina cu decizia de a reînființa cea mai veche eparhie românească pe teritoriul creștinat pentru prima dată de Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Cetatea Tomisului și Dobrogea au o însemnătate deosebită în istoria Bisericii Ortodoxe Române, mai ales că din aceste teritorii ne vin primii martiri creștini geto-daci, daco-români și apoi stră-români, scrie sursa citată. Alte surse din Sinod nu confirmă însă informația Știripesurse, până la ora publicării acestei știri. Cert e că un act există pe această temă și noi l-am găsit.

Reporterul ActiveNews și-a făcut datoria față de Dvs, cititorii noștri, și a obținut Documentul depus la Patriarhie, pe care îl redăm aici, în exclusivitate:

 

 

Reînființarea Mitropoliei Tomisului este una dintre marile dorințe ale Înaltpreasfințitului Teodosie, așa cum preciza ierarhul într-un interviu din 2020, scrie reporterul Cristi Șelaru în exclusivitate pentru StiripeSurse.

”Eu nu vreau să fiu mitropolit. O să fie succesorul meu, eu o să fiu locțiitor. Tomisul e începutul creștinismului. Mitropolia se poate activa, pentru că e o realitate. Vreau să pun în valoare. Mitropolia a existat 1.000 de ani. E o datorie morală a mea să pun în valoare acest tezaur.

Să fie succesorul meu mitropolit, eu să fiu locțiitor. Am spus de când am venit aici. La sinoadele ecumenice au participat numai ierarhii de la Tomis, e o istorie care trebuie pusă în lumină. Dacă Dumnezeu m-a adus aici... Eu am o misiune de la Dumnezeu! Eu nu fac după voia mea, ci avem niște canoane.”, spunea în mai 2020, ÎPS Teodosie.

Reînființarea Mitropoliei Tomisului va avea o însemnătate extrem de importantă în ordinea ierarhică a BOR, care este dictată în funcție de vechimea așezământului sfânt. După Patriarhul României, care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, urmează Mitropolia Moldovei, a Ardealului, apoi Cluj și Maramureș, Banat și Oltenia. În a doua categorie intră Arhiepiscopiile, prima fiind cea a arhiepiscopului Teodosie. Însă, dacă se reînființează Mitropolia Tomisului aceasta ar putea fi considerată cea mai veche.