ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopul Tomisului a dat jurnaliștilor o scurtă declarație luni, la finalul Sfintei Liturghii de la hramul Mănăstirii „Peștera Sfântului Andrei” din județul Constanța. Ierarhul dă slavă lui Dumnezeu pentru buna desfășurare a tradiționalului pelerinaj național, adaptat condițiilor de pandemie. ÎPS Teodosie a subliniat că cei cu inima creștină sunt datori să stăruiască împreună în practicarea credinței și le-a transmis românilor să aibă încredere în Biserică, mărturisitoarea Adevărului, și să nu se înspăimânte de nici o amenințare din afară.

 

„Iată, Dumnezeu ne-a ajutat, oamenii vin de peste tot, de la București au venit mulți, vin și din Moldova, pentru că Sfântul Andrei nu ne aparține doar nouă. Ne-a aparținut ca să dăm la alții. Sfântul Andrei, când a aflat pe Hristos, s-a dus imediat la fratele lui (Petru -n.red.), ca să nu se bucure numai el: Am aflat pe Mesia! Și așa s-au chemat unii pe alții la credință. Așa trebuie să ne adunăm unii cu alții în credință și credința e cea mai mare zestre pe care o avem de la Dumnezeu. Cu credința rămânem veșnic în bucurie și în lumină. Fără credință este întuneric, chin și iad. Să avem frică de Dumnezeu, iar de oameni, frică moderată. Bineînțeles că moderată, că cine are frică peste măsură se îmbolnăvește. Eu le spun românilor din toată țara să fie încrezători în ce le spune Biserica. Biserica este stâlpul Adevărului, zice Sfântul Apostol Pavel. Biserica nu-i va înșela niciodată! Nu vom spune lucruri din auzite, din păreri, din altă parte. Lucrurile lui Dumnezeu noi le împărtășim mai departe. De aceea, Biserica nu vă minte niciodată! Și slujitorii ei suntem cei care mărturisim Adevărul și nu ne înspăimântăm de nici o amenințare! Orice amenințare nu ne înspăimântă pentru că Hristos ne-a lăsat Testamentul acesta”, a declarat ÎPS Teodosie pentru România TV, imediat după încheierea Sfintei Liturghii de la Mănăstirea „Peștera Sfântului Andrei” din județul Constanța. Filmarea declarației ierarhului a fost postată pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.
 
 
 

Pelerinajul din 30 noiembrie 2020 la Peștera Sfântului Andrei, inițial supus unor restricții dure din partea autorităților, care ar fi dorit să permită participarea doar locuitorilor din comuna constănțeană Ion Corvin, s-a desfășurat totuși în condiții decente pe platoul de 10.000 de metri pătrați din fața peșterii Sfântului Andrei. Arhiepiscopia Tomisului, ajutată de forțele de ordine, a asigurat distanțarea fizică, intrarea și ieșirea separată a pelerinilor și alte măsuri sanitare. Cu toate acestea, doar bucuria sufletească a participanților a putut suplini frigul îndurat în aer liber, în condiții de ninsoare. În emisiunile la care a intervenit în ultimele zile, ÎPS Teodosie a promis că va insita pe lângă autoritățile sanitare să permită pe viitor intrarea ordonată a credincioșilor în interiorul lăcașurilor de cult, pentru a nu periclita prin înfrigurare sănătatea pe care pretind că le-o apără prin distanțare.
 

 
 
În seara aceleiași zile, Arhiepiscopul Tomisului a intervenit, prin apel video, în emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3. Realizatorul Mihai Gâdea l-a întrebat pe ÎPS Teodosie dacă restricțiile impuse de autorități au reprezentat un atac la credință și la Biserică sau, dimpotrivă, au fost măsuri rezonabile, luate sub imperiul necesității. Este vorba în special de hotărârea CJSU Constanța de a permite accesul la pelerinajul de la Mănăstirea „Peștera Sfântului Andrei” doar celor care au domiciliul în localitatea învecinată, comuna Ion Corvin, ceea ce ar fi însemnat interzicerea participării constănțenilor și a creștinilor din județ și din țară. 

ÎPS Teodosie a răspuns: „Eu spun ce simt credincioșii. Credincioșii s-au simțit discriminați, marginalizați. Iată, în această perioadă de frig, că de aceea au venit, să ne scoată afară din biserică la Sfânta Ecaterina pe 25 (noiembrie - n.red.).

Nu puteam să îi țin afară, erau -2 grade. Cum ne vrea sănătatea puterea politică, dacă vrea să ne scoată în frig? E la mintea oricărui om simplu, nu trebuie să ai multă carte, dacă stai pe loc în frig încremenești, te imbolnăvești de inimă, de plămâni, de toate. Plămânul, care este așa sensibil la coronavirus, tocmai trebuie să îl ocrotim. Au simțit credincioșii această discriminare”.

Potrivit Arhiepiscopului Tomisului, aflarea persoanelor în interiorul clădirii este permisă în marile temple ale comerțului, dar nu și în lăcașurile de cult, ceea ce constituie o discriminare și o dublă măsură în aplicarea restricțiilor.

Unii credincioși mi-au zis: hai să închiriem în mall dacă acolo e voie, să nu ne fie frig. Până acolo au mers să își poată face închinarea. Să ducem icoanele în mall, să ne închinăm acolo dacă în biserică nu avem voie!”, a explicat ierarhul absurditatea situației.

Întrebat, apoi, dacă credincioși vor accepta posibile noi restricții impuse și de sărbătoarea Nașterii Domnului, ÎPS Teodosie a răspuns: 

Nu vor accepta, pentru că închiderea Bisericii le aduce tristețe. Tristețea este început de boală. Omul care este vesel este și sănătos și noi putem să păstrăm aceste reguli sanitare în biserici, chiar dacă suntem puțin mai mulți, dar nu suntem afară, să răcim. Și trebuie să rămânem cu autonomia noastră. Biserica are automonie față de stat”, a subliniat Arhiepiscopul Tomisului.

Ne-a fost încălcată autonomia. Ne-a fost încălcat dreptul la religiozitate. Acest drept nu poate fi încălcat, e un drept fundamental. De aceea fac apel, nu cu revoltă, ci cu sinceritate și cu obiectivitate, pentru că eu reprezint credincioșii mei.

Nu caut binele meu, trebuie să caut binele tuturor. Și binele tuturor este în a ne manifesta înaintea lui Dumnezeu, pentru că sufletul este mai valoros decât trupul. Sufoci sufletul, îmbolnăvești și trupul.

Mântuitorul ne-a dat exemplul: când a curățit sufletul, s-a vindecat și trupul! Toată Evanghelia abundă în asemenea exemple și sunt exemple grăitoare”, a mărturisit ÎPS Teodosie, luni seară, la emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3.