ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ca în fiecare joi, ÎPS Teodosie a fost invitat în cadrul emisiunii Cuvântul ierarhului, la Radio Dobrogea, postul Arhiepiscopiei Tomisului, unde a răspuns întrebărilor venite din partea ascultătorilor. Chiar de la început, credincioșii au fost curioși despre soarta pelerinajului din acest an de la Mănăstirea „Peștera Sfântului Andrei” din județul Constanța. Arhiepiscopul Tomisului a anunțat că pelerinajul se va ține luni, după discuții care vor avea loc vineri cu autoritățile locale, în virtutea libertății religioase garantate de Constituție, cu respectarea măsurilor de distanțare și igienă.
 
Redăm întrebările și răspunsurile pe acest subiect din cadrul emisiunii transmise live pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului: 

Realizator: Vi-a răspuns premierul Orban la scrisoare?

ÎPS Teodosie Petrescu: Nu a răspuns, poate a fost ocupat. Dar, în fine, nu așteptam neapărat un răspuns, așteptam să ia act că trebuie să fim tratați cum se cuvine. 

Realizator: Ce facem cu pelerinajul de Sfântul Andrei de anul acesta?

ÎPS Teodosie Petrescu: Pelerinajul de Sfântul Andrei de anul acesta va avea loc. Urmează să am o întâlnire, probabil mâine sau cel târziu poimâine (vineri-sâmbătă - n.red.) să punem de acord acest pelerinaj noi, cei ai Arhiepiscopiei, împreună cu autoritățile locale, cu Prefectura și cu Consiliul Județean, cu Poliția și cu Jandarmeria, ca să fie în condiții bune și să nu oprim pe cei ce vin de mai de departe, e dreptul fiecărui creștin ortodox român să vină la acest pelerinaj. Vom respecta regulile sanitare, regulile de distanțare. Din fericire, la Peștera Sfântului Andrei este un câmp atât de mare, că pot să încapă cu distanțare 10.000 de oameni, astfel încât noi credem că vom putea să facem față, să le împlinim pe toate cum zice Sfânta Scriptură: pe una s-o facem, pe cealaltă să n-o lăsăm. Să avem și pelerinaj, să avem și respectarea regulilor sanitare.

Realizator: De ce autoritățile se comportă așa cu credincioșii? ne scrie un creștin îngrijorat.

ÎPS Teodosie Petrescu: Probabil se referă la restricții. Autoritățile primesc de sus în jos niște comenzi și n-am avut experiență până acum cu asememea evenimente. Este un pionierat și pentru autorități. Vrem ca, de acum înainte, să colaborăm. Chiar aseară în emisiunile de televiziune s-a ivit această idee: autoritățile au venit cu reguli asupra Bisericii fără să fie consultată Biserica. Acum se pare că Biserica va fi consultată și, atunci, ne vom pune de acord. Noi nu vrem să pornim un război, noi vrem să întronizăm o pace, dar să fim respectați. Noi avem în Biserică un drept prin Constituție, avem drept prin regulile europene cu libertatea de manifestare a religiei, prin Charta Drepturilor Omului, o necesitate în același spirit de libertate. De aceea, trebuie să observăm cu toții că este o necesitate să ne consultăm și să dăm fiecăruia ce i se cuvine.  
 
Realizator: De ce în alte țări s-a dat voie ca lumea să își ia rămas-bun de la păstorii lor, chiar dacă au murit de acest virus, de exemplu în Serbia fiind Patriarhul Irineu, iar la noi nu s-a dat voie când a murit ÎPS Pimen?

ÎPS Teodosie Petrescu: Da, e o întrebare tranșantă. Sigur, Biserica din Serbia este o Biserică ce își exprimă plenar autonomia. Acolo statul nu se poate amesteca. Noi suntem obstrucționați uneori și, de aceea, acuma sunt bucuros că am primit o invitație la dialog cu autoritățile noastre și sper să facem un liant între Biserică și stat în sensul cel mai bun, ca să ne respectăm reciproc și Biserica să aibă autonomia ei. De aceea sper să se ocupe statul și de această temă pe care am pus-o foarte serios și alalyăieri și ieri: să nu ne mai țină afară din biserică. Este imposibil să mai stai pe vremurile acestea la 1 grad, cât a fost dimineață, să stai afară! N-ai cum să stai afară, te îmbolnăvești! Dacă statul urmărește sănătatea noastră, să nu ne păcălească să spună că suntem sănătoși dacă stăm în ger! Nu ne trebuie multe studii de medicină ca să înțelegem că ne expunem și ne îmbolnăvim. Iar ca să nu intrăm în biserică nu se poate! Trebuie să intrăm în biserică și în biserică, sigur, păstrăm distanța cât se poate, să aibă toată lumea mască, să se dezinfecteze, dar noi nu putem să spunem: tu intră și tu nu intra! E greu să facem o selecție. Toți au dreptul să intre în biserică. Noi avem un legământ prin sfintele taine și trebuie să aparținem Bisericii. Suntem mădularele Bisericii, nu ne poate nimeni alunga după dreptul firesc, după dreptul constituțional, după dreptul internațional. 
 
Realizator: În condițiile pandemiei, dacă nu suntem din Ion Corvin, cum putem participa la pelerinajul de Sfântul Andrei, e necesară declarația?

ÎPS Teodosie Petrescu: Da, faceți declarația că mergeți la părintele spiritual la care sunteți chemați în duh. Sfântul Andrei ne cheamă pe toți. Eu nădăjduiesc și mă pun garanție că toți vor fi primiți. Voi discuta cu autoritățile. Mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh că ne-a dat un cuvânt atât de frumos și a îngăduit, cu binecuvântarea cea mai înaltă, să se facă acest pelerinaj. Mulțumesc din suflet, îl purtăm în rugăciuni și, iată, Biserica are un singur glas. Glasul Bisericii nu trebuie să fie estompat nicicum. Biserica trebuie să-și păstorească pe ai săi fii duhovnicești.