ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce marți judecătorii Tribunalului Constanța au analizat procesul în care Arhiepiscopia Tomisului cere suspendarea Hotărârii CJSU Constanța de împiedicare a pelerinajului la Mănăstirea „Peștera Sfântului Andrei” din județ pentru credincioșii care nu au domiciliul/reședința în localitatea din apropierea acesteia, iar o decizie judecătorească în speță e așteptată miercuri la ora 9:30, ÎPS Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, a fost invitat marți seară timp de două ore în emisiunea „La școala vieții”, moderată de pr. Mihai Păcuraru la Radio România Antena Satelor.
 
În prima parte a programului radiofonic, ierarhul a relatat despre semnificația și importanța sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cinstit pe 30 noiembrie, despre tradiționalul pelerinaj ținut an de an în Dobrogea, despre lupta juridică pentru respectarea libertății religioase a creștinilor, despre educația clasică, sănătate și alte nevoi ale societății românești. În a doua parte a emisiunii, ÎPS Teodosie a avut bunăvoința să răspundă întrebărilor ascultătorilor, printre care și câteva puse de reporterul ActiveNews.

Pr. Mihai Păcuraru: Astăzi, marți 24 noiembrie, la „Radio România Antena Satelor”, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie Petrescu, în cadrul emisiunii „La școala vieții”, de la ora 20-22, vorbim despre sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. 

„Un popor născut creștin”

Sfântul Andrei, primul chemat dintre apostoli, este considerat creștinătorul României și ocrotitor al românilor. Este cel ce a adus prima dată pe pământul strămoșilor noștri cuvântul Domnului nostru Iisus Hristos.

Despre această mare sărbătoare ne va vorbi, de pe meleagurile Tomitane, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie Petrescu. Timp de aproape doua ore, ne vom întări duhovnicește, vom primi răspunsuri la întrebările ce ne frământă.

Vlad Pârău: Aveam în intenție să vă adresez două întrebări, una duhovnicească și una pragmatică. Încep cu cea duhovnicească: Biserica a fost prezentată în ultima vreme ca un posibil pericol împotriva sănătății, ceea ce este, evident, o exagerare, o distorsionare. De aceea, vă rog să ne spuneți ce face Biserica pentru sănătatea oamenilor în specificul ei, cu mijloacele ei duhovnicești, nu neapărat medicale sau legale sau financiare. Cum contribuie Biserica în felul ei la sănătatea oamenilor (prin sfintele taine sau prin alte mijloace duhovnicești)?

ÎPS Teodosie Petrescu: Pe de o parte, în sfântul locaș, prin sfintele taine care aduc harul lui Dumnezeu și tot ceea ce însemnează întărire și sănătate; și chiar în afara Bisericii, prin ajutorarea oamenilor și a copiilor, a bolnavilor, a săracilor care au nevoie de ajutor. În fiecare zi și la fiecare parohie avem un comitet prin care parohiile sunt ca niște familii și și-i ajută pe cei cu lipsuri, pe cei bolnavi. Avem și farmacii și medici care fac gratuit consultații și ajută. Biserica este aproape de popor pentru că poporul este Biserica. Fiecare creștin este o piatră vie a Bisericii și, de aceea, noi nu putem să stăm departe de popor. Suntem cu poporul, pentru popor și ne slujim poporul. 

Vlad Pârău: Pe mine m-a nedumerit faptul că în starea de urgență nu s-au mai ținut ori s-au împuținat Sfintele Masluri, se ținea doar Sfânta Liturghie, dar și aceea fără Sfânta Euharistie, care este medicamentul nemuririi. Nu a abdicat sau și-a diminuat cumva Biserica misiunea ei taumaturgică? E o întrebare critică, dar nu o formulez neapărat din perspectivă personală, ci pentru că și cititorii sunt curioși de acest specific salvator al Bisericii pentru sănătate. Trebuie el intensificat?

ÎPS Teodosie Petrescu: Sigur! Personal am fost consternat și mai ales când a venit această măsură-fulger, fără o pregătire, fără nimic. Și sigur că n-am avut încotro. Văzând această situație, m-am apucat să slujesc zilnic. Eu am și spus - și mă țin de cuvânt: în Arhiepiscopia Tomisului nu vom accepta închiderea bisericii, chiar dacă va fi ordin, pentru că nu se cuvine și sperăm să ne întărim tot mai mult. Nu cred că ne vom întoarce la închiderea bisericilor, nici într-un caz! Nici nu am înțeles acel moment (din starea de urgență din primăvară - n.red.), nici nu erau atât de multe infectări... Nu trebuie să mai vorbim, nici nu vreau să îmi mai amintesc de acel moment care a fost fără o explicație firească!

Vlad Pârău: Aici ați legat cumva - și vă mulțumesc pentru acest lucru - de ultima întrebare, cea pragmatică, pe care doream să vi-o adresez: ce veți face dacă politicienii vor repeta scenariul din starea de urgență, cu închiderea bisericilor de sărbători?

ÎPS Teodosie Petrescu: Sunt convins că nu acceptăm așa ceva! Nu, nu putem accepta. 

Vlad Pârău: De asemenea, nu credeți că poate fi și o subtilă provocare la nesupunere din partea autorităților, ca apoi tot ele să vină și să acuze Biserica de faptul că, din cauza insistenței cu sărbătorile, au urmat, apoi, înmormântări - ca să citez dintr-un politician aflat la putere?

Pr. Mihai Păcuraru: Să nu fim tendențioși!

ÎPS Teodosie Petrescu: Da, sigur că - am vorbit eu și în legătură cu aceasta - nu mă tem, nu! Noi Îl luăm pe Dumnezeu aliat și am credincioșii și preoții aproape, pentru că nu facem altceva decât să ne exercităm cultul pe care îl avem prin tradiție de la Dumnezeu prin apostolii și urmașii lor. Noi trebuie să ținem Biserica vie. Dacă renunțăm la viața Bisericii am renunțat la noi înșine, la demnitatea noastră, la perspectiva noastră de relație cu Dumnezeu și de mântuire.

O întrebare asemănătoare i-a adresat ierarhului și jurnalistul Cornelius Florin Stoica, realizator al emisiunii online „Lumina Cuvântului” și autor de editoriale la ActiveNews.

Cornelius Florin Stoica: O să fac o descriere - pentru că vreau să găsim un cuvânt de învățătură, de întărire, de la ÎPS voastră - a acestei perioade, în care, dacă stăm să analizăm puțin situația, Biserica a fost mai mult lovită decât susținută, deși scrie în Constituția României la articolul 29, alineatul 5: „Cultele religioase sunt autonome față de stat și se bucură de sprijinul acestuia”. Am văzut și situații în care polițiștii au intrat în biserică, au tulburat slujba - deși libertatea exprimării religioase este susținută de lege, pentru că în art. 381 alin. 1 se spune că „împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios care este organizat și funcționează potrivit legii se pedepsește cu închisoare de 3 luni - 2 ani sau cu amendă” - deci au intrat în biserică, au tulburat slujba. Fiind și jurnalist, înainte să scriu sau să fac afirmații mai întâi mă și documentez. Am intrat în agenții de pariuri, în cazinouri, acolo nu se poartă mască, nu am văzut forțe de ordine care să intre și să ia lumea la întrebări de ce nu poartă mască. Iată că trăim această perioadă în care mall-urile sunt deschise, am voie să stau la hypermarket și la supermarket cât vreau și cât doresc, nu stă nimeni după mine să vadă cât stau eu la cumpărături, dar stă cineva după mine să vadă dacă și cât stau la slujbă - pentru că, așa cum ați menționat și ÎPS voastră, oamenii nu pot sta la slujbă în Biserică, dar pot sta afară, după aceea vor fi acuzați oamenii de această răceală, adică e mai mult o îmbolnăvire decât o grijă a oamenilor care stau afară - și despre acest aspect vreau să vorbiți, ÎPS Părinte, pentru că, iată, presa nu mai este atât de imparțială cum se presupune că trebuia să fie. Chiar ieri am luat parte la un eveniment, a fost un incident la metrou iar acolo a fost o îmbulzeală extraordinară, chiar am făcut o filmare live pe Facebook, imaginile nu au mai fost preluate de presă, mi s-a răspuns că deja s-au redactat articole pe acest subiect, dar nu cu imagini de la fața locului. Dar, dacă cineva transmite acest mesaj despre Biserică - uite, ce înghesuială este la biserică! - presa imediat vine și filmează la fața locului. Aș dori cuvinte de întărire în această situație, de ce Biserica, piețele, omul gospodar care vine și își pune rodul muncii sale pe tarabă este așa marginalizat, Biserica este marginalizată, cultura este marginalizată - nu mai avem teatre deschise, nu mai avem activități culturale -, cum vedeți această situație? 

ÎPS Teodosie Petrescu: E o perioadă de criză pe care trebuie să o depășim cât mai repede. Este o anomalie modul în care se administrează această perioadă. Eu astăzi am avut la Tribunal termen și sper ca mâine să am un răspuns pozitiv pentru pelerinajul de la Sfântul Andrei și pentru intrarea în biserică a credincioșilor. Nu se poate să fim atât de inumani încât... Le-am și spus: ar trebui schimbat numele Direcției de Sănătate Publică în Direcția de Îmbolnăvire Publică. Ținem creștinii la 2-3 grade afară, 3-4 ore, oamenii sunt dornici de slujbă, uită de frig, dar frigul îi pătrunde. Sunt niște măsuri fără logică, fără discernământ, fără rațiune. De aceea, eu mă fac purtător de cuvânt al credincioșilor, am mers astăzi și trebuie să luăm o atitudine și pentru școală, și pentru cultură, și pentru sănătate, pentru toate, sperăm să depășim toate acestea. Să treacă acum alegerile și după aceea, când este ceva stabil, după aceea avem cui să ne adresăm. Pe noi nu ne interesează cine câștigă. Cine vrea Dummnezeu va câștiga, dar, oricine ar câștiga, noi nu facem deosebiri de culori politice. Suntem oameni, trebuie să fim slujiți de stat, care garantează toate acestea. 

Biserica este discriminată. Se vede de la distanță! E foarte limpede că-i discriminată și ochii tuturor - pentru că unde? Biserica are lumină, toți se uită la lumina ei și sunt invidioși pe lumina Bisericii, că Lumina este Hristos! Cei ce nu sunt cu Hristos nu au cum să ne înțeleagă. Sunt mulți în afara lui Dumnezeu și, atunci, dacă au niște răspunderi, ei n-au cum să ne înțeleagă, pentru că ei privesc din interes. Și trebuie să atragem atenția, să ne mobilizăm, să ne solidarizăm, să salvăm generația aceasta de copii și de tineri, să mergem mai departe! Pentru că este o marginalizare a valorilor, este de departe văzută această atitudine. Iată, noi suntem cu mai multe restricții decât în Europa, unde se face școală, unde se muncește, trebuie și la noi să se revină la o situație realistă.

Acestea au fost răspunsurile Arhiepiscopului Tomisului la întrebările celor doi colaboratori ai ActiveNews. Ascultând emisiunea de la Radio România Antena Satelor, pe care o aveți la dispoziție în filmarea de pe Facebook, am mai realizat pentru cititorii ActiveNews o selecție de cugetări și aforisme (în transcriere aproximativă) ale ÎPS Teodosie, pe care o redăm mai jos:

„Am făcut intervenție (în justiție - n.red.) și pentru ca să nu mai fim ținuți în frig pe vremea asta, că putem să ne îmbolnăvim mai rău de frig decât de Covid.

Restricțiile fără logică și fără o perspectivă de finalitate pozitivă nu-și au rostul. Restricții de dragul restricțiilor sunt un nonsens.

(Întrebare ascultător) Noi vrem spitale, nu catedrale, zic unii. Dar preoții sunt colegii medicilor. Biserica e un spital de suflete. Cum vedeți aceste lucruri: este acuzată Biserica, dar cum este ea implicată pentru sănătate? De ce se persistă pentru a jigni?

(Răspuns ÎPS Teodosie) Și jignirea este o jertfă, dacă o suporți. Trebuie să pătrundem în spital mai intens. În anii 91-94 eram cadru didactic și preot de caritate. Am întâlnit în azil pe Angela Moldovan, mare artistă, și alte personalități. Munca de misionar este o jertfă atât de împlinitoare!

Este de actualitate rugăciunea catehumenilor, pentru că și astăzi mai sunt chemați oameni la credință.

Atunci când îți vine să nu te mai rogi, atunci să te rogi! Nu există o forță mai mare pentru oameni decât rugăciunea, care ne aduce harul lui Dumnezeu și prin har noi suntem împreună cu Dumnezeu.

Orice om trebuie să învețe să se roage. Rugăciunea este un învățător al nostru. Cu cât ne rugăm mai mult, cu atât învățăm cum să ne rugăm, căpătăm putere.

Cine nu are pe Hristos permanent în mintea sa nu este al lui Hristos.

Trebuie să se roage și cel cu necazul, nu doar preotul. Dumnezeu nu ne dă fără să cerem de la El.

Nu se poate face educație în condițiile astea, suntem într-o situație critică. Eu îmi iau acest canon să îmi adun profesorii și să mergem să facem direct educație clasică. Adevărata educație se face direct cu copiii. Voi fi foarte insistent să deschidem școlile.

Să vă cereți drepturile, să cerem cu toții să ni se respecte drepturile, credincioși și ierarhi! Să nu mai tolerăm această obstrucționare a drepturilor noastre!

Să ne rugăm: Sfinte Apostole Andrei, poartă-mi și mie de grijă, nu mă lăsa, ajută-mă!”, sunt gânduri transmise de Arhiepiscopul Tomisului marți seara, în cadrul emisiunii „La școala vieții”, realizate de pr. Mihai Păcuraru la Radio România Antena Satelor