ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Neurochirurgul Ștefan Mindea a fost hirotonit preot, luni, 8 iunie, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, de praznicul Sfintei Treimi, la Mănăstirea Văcăreștii Noi din comuna Lumina, județul Constanța. Cu această ocazie, pentru a explica felul în care un om de știință poate ajunge slujitor al Altarului, ierarhul a spus că adevărata știință vine de la Dumnezeu, nu de la oameni, motiv pentru care inclusiv știința poate pune un început drumului către credință, iar religia este mai puternică decât știința modernă, pentru că este mai veche.

„Religia transcende știința, merge dincolo de știință, dar știința poate să facă începutul inteligibil al credinței. De aceea, iată, aici, cu adevărat, se vor întâlni știința și credința. Și s-au întâlnit astăzi în cel care a primit taina hirotoniei întru preot: un medic iscusit, cel mai tânăr neurochirurg din Statele Unite și profesor universitar și, iată, adus aici din chemarea credinței, prin părintele de vrednică pomenire Iustin Pârvu. De n-ar fi fost acest părinte, pr. Ștefan Mindea n-ar fi fost astăzi aici. Prin canon a venit. 

Credința are niște precepte foarte precise. E mai puternică decât știința, pentru că e mai veche. Dumnezeu este și al științei, și al înțelepciunii. Știința vine de la Dumnezeu. Unii oameni de știință cred că ei au descoperit știința. Nu, știința Îi aparține întâi lui Dumnezeu. Și, iată, o știință atât de vie a putut să fie împreunată cu o credință atât de autentică cum au românii, care au fost creștinați în mod natural. 

Și a poposit în Dobrogea, aici l-a îndemnat părintele Iustin, pentru că este o punte între Dobrogea și Moldova. Aici, Sfântul Apostol Andrei a adus credința. De aici, s-a dus ca o lumină și în Moldova, și în Transilvania, și în Țara Românească. 

Și, iată, acum din nou ne înfrățim: din toată țara, din toată Europa, la părintele Mindea vin oameni cu neputințe cerebrale sau ale coloanei și aici își găsesc vindecarea deplină. Aici, acest așezământ sper să fie ca cel de la Sfântul Vasile cel Mare, să adune Dobrogea ca o familie. Și nu numai acesta, ci toată Dobrogea vrem s-o punem în valoare, pentru că avem zestrea Dobrogei reconstituită”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului în fața jurnaliștilor.

La rândul său, medicul proaspăt hirotonit preot a evidențiat faptul că bolile fizice au cauze spirituale și că omul care le tratează ar fi ideal să ajungă și vindecător de suflete, cum sunt slujitorii lui Dumnezeu.

„Orice boală trupească are și o bază sufletească. Consider că orice medic, în condiții perfecte, ar fi și preot. Este o combinație ideală pentru a vindeca sufletele oamenilor...A rămâne în România a venit prin gura Părintelui Iustin Pârvu. Facem mânăstire pentru viitorul copiilor noștri”, a declarat pr. Ștefan Mindea, potrivit paginii de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

Dr. Ștefan Mindea a înființat prima secție de Neurochirugie minim invazivă la Universitatea Stanford, fiind cel mai tânăr șef de secție din istoria acestei universități. În prezent, dr. Mindea tratează și operează la Constanța, iar duminica slujea ca diacon la Biserica Nașterea Maicii Domnului din oraș.

Timp de 5 ani consecutivi a fost premiat în Top 5 cel mai bun neurochirurg al Universității Stanford. După 35 de ani petrecuți în SUA, unde a devenit unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi, specializat în neurochirurgie minim invazivă și chirurgie oncologică spinală, dr. Ștefan Mindea a decis să se întoarcă în țară, împreună cu soția și cei 6 copii ai săi, la Constanța.