ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Starea Bisericii este, a fost și va fi, până la sfârșitul veacurilor, o stare de Ghetsimani și de Tabor. O stare de Cruce și de Înviere. Iar Chipul Sfintei Preacuvioasei Maicii Noastre Parascheva e chip al acestei stări a Bisericii, de Răstignire și Înviere”, a spus ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în predica rostită duminică, în Catedrala Mitropolitană din Iași. Acolo unde, anul acesta, credincioșilor din țară care doresc să participe la pelerinajul de Sfânta Parascheva li s-a interzis accesul la sfintele moaște ale Cuvioasei ce împlinește în perioada aceasta 1000 de ani. O decizie fără precedent în ultimii 30 de ani, la care ÎPS Teofan s-a referit în timpul predicii, spunând că „e greu de înțeles pentru noi de ce, în cele din urmă, nu s-a găsit o cale pentru ca acest lucru, atât de iubit de români, să se împlinească”.
 
Amintind că sfintele moaște întrupează viața veșnică, iar creștinii aleargă la ele  tocmai pentru a se împărtăși de viața veșnică, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a dat și un mesaj dătător de speranță în aceste zile în care libertatea de conștiință religioasă este grav încălcată, spunând că, așa cum se știe, „ceea ce e cu neputință la oameni, este cu putință la Dumnezeu”.

”Mandatul pe care-l primește fiecare slujitor al Bisericii este acela de păstrare a dreptei credințe, care cuprinde ca element esențial cinstirea sifintelor icoane și a sfintelor moaște. Ne pregăteam și noi, și ne pregătim, de cinstirea marelui Hram al Sfintei Cuvioasei Maicii Noastre Parascheva și ne va dărui Dumnezeu putere, în vremuri speciale, să săvârșim această sărbătoare binecuvântată. Ne-am pregătit cât ne-a ajutat Dumnezeu pentru a fi gazdă bună, noi ieșenii și slujitorii bisericii, pentru ca pelerinii din toată țara să vină s-o cinstească pe Sfânta Parascheva. Nu s-a întâmplat acest lucru. E greu de înțeles pentru noi de ce, în cele din urmă, nu s-a găsit o cale pentru ca acest lucru, atât de iubit de români, să se împlinească”, a subliniat ÎPS Teofan.

Adăugând: „Starea Bisericii este, a fost și va fi, până la sfârșitul veacurilor, o stare de Ghetsimani și de Tabor. O stare de Cruce și de Înviere. O stare de Golgotă și o stare de Lumină. Cele două stări alternează în istorie, una după alta și sunt vremuri în care ele sunt așezate împreună, urmând o tainică perihoreză în viața Bisericii. Chipul Sfintei Preacuvioasei Maicii Noastre Parascheva e chip al acestei stări a bisericii, de răstignire și Înviere”.

ÎPS Teofan a arătat și că „Sfinții lui Dumnezeu, precum Sfânta Parascheva, cunoscându-L pe Dumnezeu, i-au ajutat și pe oameni să-L cunoască. Și nu doar în timpul vieții lor, ci și după plecarea lor dintre pământeni. Pentru că sfintele lor moaște întrupează viața veșnică, iar creștinii aleargă la ele  tocmai pentru a se împărtăși de viața veșnică”.
 
De asemenea, a accentuat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, „starea Bisericii, identitatea ei profundă, mărturisirea ei, se arată în cele din urmă și în cele dintâi și cu supramăsură, în faptul că Biserica se află, nu în mâna oamenilor, ci în mâna lui Dumnezeu. Suntem ai lui Dumnezeu și ce face Dumnezeu cu noi? Ne așează în mâna dumnezeiescului Său Fiu, Iisus Hristos. Și ce face Iisus pentru noi? Spune tot El în rugăciunea de pe Ghetsimani:”Pe aceștia pe care Tu Mi i-ai dat, pentru aceștia Eu mă rog. Păzește-i, Doamne, în numele Tău, ca bucuria Mea să fie deplină!”.

”În acest duh de binecuvântare și de nădejde întâmpinăm și starea de epidemie în care ne găsim. Ascultăm ceea ce ne spun medicii și încercăm păzirea măsurilor pe care aceștia ni le aduc la cunoștință pentru păstrarea sănătății noastre. În același timp, alergăm și la Dumnezeu, la rugăciunile sfinților, alergăm la sfintele moaște, la binecuvântatele moaște ale Preacuvioasei Parascheva. Dacă suntem opriți, vom reveni cu pace, vom stărui, vom bate  la ușă, vom cere, și vom face asta până când ni se va deschide ușa și vom găsi ceea ce nădăjduim a găsi. Dar înainte de asta, avem postul și rugăciunea, care pot dezlega ceea ce nimeni dintre oameni nu poate să dezlege. Pentru că ceea ce e cu neputință la oameni, este cu putință la Dumnezeu”, a încheiat predica ÎPS Teofan.