ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele speciale cecene se luptă din casă în casă în Mariupolul asediat, în timp ce sute de femei și copii ar fi încă blocați în adăpostul antiaerian din subsolul teatrului din localitatea devastată de armata rusă, transmite The Daily Mail

O filmare care se presupune că ar fi fost difuzată de conducătorul cecen pro-Putin, Ramzan Kadîrov, arată niște soldați bine înarmați din regiune luând cu asalt o clădire înaltă din orașul bombardat în timpul unui schimb violent de focuri cu soldații ucraineni. Videoclipul de propagandă se întrerupe apoi și arată niște luptători ceceni ieșind din clădire cu copii în brațe, pretinzând că „eliberează” civili.

Imaginile au apărut în contextul în care câteva sute de oameni s-ar afla încă în subsolul unui teatru bombardat din Mariupol. Persoanele evacuate au povestit, de asemenea, despre „iadul” la care au fost supuse de către soldații ruși.

Politicianul ucrainean Serghei Taruta a declarat că aproximativ 130 de persoane au fost salvate de prin rămășițele clădirii teatrului, dar că alte câteva sute sunt de negăsit - fiind, posibil, îngropate sub dărâmături în adăpostul antiaerian, și nu pot fi evacuate din cauză că serviciile de urgență au fost distruse de bombardamentele rusești.

„Nimeni nu înțelege. Serviciile care ar trebui să ajute sunt distruse, serviciile de salvare și de utilitate publică... sunt distruse fizic. O mulțime de medici au fost uciși. Asta înseamnă că toți supraviețuitorii atentatului fie vor muri sub ruinele teatrului, fie au murit deja”, a scris Taruta pe Facebook. 

Dimitro Gurin, un deputat ucrainean din Mariupol, a declarat pentru BBC că unele persoane au reușit să se evacueze, dar că altele sunt blocate în adăpost, iar salvatorii întâmpină dificultăți în a ajunge la ele, deoarece trupele rusești continuă bombardamentele. Totuși, a fost demarată o operațiune de salvare, a subliniat el.

Între timp, supraviețuitorii asediului care au reușit să scape au descris orașul ca fiind un iad, spunând că oamenii sunt lăsați să sângereze sau să ardă de vii pe străzi, deoarece medicii nu pot ajunge la ei și spitalele au fost distruse, iar morții sunt acoperiți cu un strat subțire de pământ, în urma unor înmormântări improvizate.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că trupele ruse au intrat în Mariupol și luptă în centrul orașului, stârnind, astfel, temeri că bastionul rezistenței ucrainene ar putea cădea în curând în mâinile armatei lui Putin, după ce trei săptămâni de bombardamente i-au slăbit apărarea. Dacă într-adevăr va cădea, acesta va fi cel mai mare oraș capturat până acum - deși cu prețul distrugerii sale aproape depline.

Svetlana Zlenko, o refugiată care spune că a părăsit orașul marți, împreună cu fiul ei, a povestit cum a petrecut zile întregi adăpostindu-se într-o clădire a școlii - topind zăpada pentru a găti paste și trăind în permanență sub amenințarea bombelor rusești care zburau deasupra ei „în fiecare zi și în fiecare noapte”.  

Ea a descris cum o bombă a lovit școala săptămâna trecută, rănind o femeie la șold cu o bucată de șrapnel. „A stat întinsă la primul etaj al liceului toată noaptea și se ruga să fie otrăvită ca să nu mai simtă durere”, a spus Svitlana. „A fost preluată de Crucea Roșie în decurs de o zi, mă rog la Dumnezeu să fie bine”.

Ea a adăugat: „Nu există mâncare, nu există medicamente, [...] oamenii nu mai au apă. Farmaciile, magazinele alimentare - totul este jefuit sau ars.”

„Morții nu sunt scoși afară. Poliția le recomandă rudelor celor care au murit de moarte naturală să deschidă ferestrele și să lase cadavrele pe balcon”, și-a încheiat femeia descrierea apocaliptică.
 
Între timp, președintele Vladimir Putin susține că Rusia este prietenul care își pune sufletul pentru sora Ucraină, ca să o scape din ghearele Occidentului.