ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Unirea pentru care militează o parte dintre cetățenii Republicii Moldova înseamnă război civil, a declarat joi seara președintele prorus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Acces direct” de la NTV Moldova, filiala postului rusesc de televiziune NTV, avertizând că va recurge la „toate căile legale” pentru a nu permite lichidarea statalității moldovenești, relatează vineri portalul Deschide.md, conform Agerpres.

„Poate că cineva provoacă acest lucru intenționat? Poate celor de la guvernare le este convenabil un astfel de scenariu? Pentru că ei înțeleg că pierd alegerile (parlamentare) în toamnă și poate ar vrea să destabilizeze situația? Trebuie să fim foarte atenți. Noi examinăm detaliat acest lucru'”, a afirmat Igor Dodon, referindu-se la Partidul Democrat, aflat în prezent la guvernare.
 
„Unirea, asta înseamnă război civil și eu nu mă tem de acest lucru, și vreau să fie un lucru spus foarte clar, noi, moldovenii, băștinașii acestei țări, cetățenii Republicii Moldova, stataliștii, n-o să permitem cuiva, o să utilizăm toate căile legale, dar dacă o să vă vârâți ilegal, o s-o primiți ilegal înapoi și n-o să permitem lichidarea statalității RM. Dacă credeți că acesta este anul 1918 când stăteați cu mitralierele și ați impus Sfatul Țării să voteze, acum nu va trece, e altă situație, altă conjunctură politică și noi suntem alții, cei de pe loc”, a declarat Igor Dodon, joi, 1 februarie, în cadrul aceleiași emisiuni.

În pofida amenințărilor lui Igor Dodon, care în decurs de un an de la instalarea în funcție s-a întâlnit de opt ori cu șeful statului rus Vladimir Putin, și niciodată cu omologii săi din țările vecine, o nouă localitate din Republica Moldova - a noua la număr - și-a oficializat în mod simbolic dorința de unire cu România, relatează Deschide.md. Satul Gotești din raionul Cantemir a semnat joi o Declarație de Unire cu patria-mamă.

Gestul și decizia aleșilor locali fac parte dintr-un proiect inițiat de Platforma Civică ''Acțiunea 2012''. Inițiatorii proiectului se așteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localități din Republica Moldova să adopte o astfel de decizie, fie ea și simbolică, apropiind astfel Unirea celor două state românești, conform Deschide.md.