ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alături de Cocor, Victoria sau Vulturul de Mare, a fost unul dintre magazinele preferate ale românilor în Epoca de Aur. Și astăzi, mulți bucureșteni au ca reper magazinul Unirea, aflat în centrul Capitalei.



Magazinul Unirea, în 1976, cu puțin timp înaintea inaugurării. Proiectat de colectivul de la Institutul Proiect București, în frunte cu arh. Gheorghe Leahu, a fost conceput ca un magazin foarte modern, conform nevoilor și rigorilor vremii.
Inițial, trebuia să se numească Magazinul Universal Central (inspirat după numele unor magazine din Moscova si Sofia – celebrele ȚUM), scrie site-ul bucurestiivechisinoi.ro.

La început, firma luminoasă purta litera „C” (am pus în comentariu o fotografie cu acea variantă instalată pe fațadă; mulțumiri domnului Cristian Moanta pentru fotografie și aceste informații). Din fericire, a existat cineva suficient de luminat, dar si suficient de influent, si a reusit sa schimbe numele in Magazinul Universal Unirea, mult mai potrivit.
Corpul din imagine, devenit azi unul central, mai poate fi identificat doar de împărțirea noii fațade (de tip double-skin). Mai precis, doar în spatele sectorului Stradivarius se află clădirea originală, încadrată de aripile Călărași (Bershka) și Splai (Pull&Bear și H&M).
 
Corpul cu Zara și parcarea din spate au apărut abia în anii 2000.
 
Pe colț, se făceau intrările principale în magazinul propriu-zis și alimentara din subsol. Astăzi, este vorba de intrările de la McDonald’s și Mega Image.
În stânga, Calea Călărași se continua cu Bd. Coșbuc, care traversa Piața Unirii. În spatele magazinului erau vechile case din str. Sf. Ioan Nou, iar în dreapta, înainte de a porni pe axa nord-sud, treceai pe lângă casele din Banul Mărăcine și Negru Vodă, dar și un maidan apărut în urma demolărilor din anii ’50-’60, când a fost redefinit aspectul pieței.