ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Târgul de Crăciun de la Sibiu a fost anulat de organizatori, în contextul creșterii ratei incidenței infectării cu coronavirus peste 4 la mie, la mai bine de o lună de când președintele României, sibianul Klaus Iohannis, afirmase că „și Crăciunul se poate sărbători cu precauție”. Programat să aibă loc, ca în fiecare an, între 13 noiembrie și 2 ianuarie, unul dintre cele mai vizitate Târguri de Crăciun din România ar fi urmat să se desfășoare în 2020 într-o formă adaptată la măsurile de combatere a răspândirii coronavirusului.

„Dragii noștri, 
știm că vă așteptați ca dintr-o zi într-alta să ne vedeți instalând căsuțele în centrul orașului, însă am luat decizia să suspendăm organizarea Târgului de Crăciun. Evoluția pandemiei este îngrijorătoare, și orice risc, cât de mic, trebuie eliminat. Ne-am fi dorit să organizăm evenimentul, să încercăm să salvăm ce se poate măcar din Crăciun în acest an ciudat, iar potrivit reglementărilor în vigoare puteam organiza evenimentul. Ne-am decis, însă, să eliminăm orice fel de risc, oricât de mic ar fi, în speranța că ne putem aduce contribuția la încetinirea creșterii numărului de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, ceva ce ar trebui să facem cu toții, în această perioadă. Noi suntem pregătiți să organizăm evenimentul, în cazul în care situația se va îmbunătăți vom regândi această decizie, până atunci, aveți grijă de voi”, se arată pe pagina de Facebook a Târgului de Crăciun de la Sibiu.

Cu o săptămână în urmă, mesajul suna cu totul altfel:

„Ediția 2020 a Târgului de Crăciun din Sibiu sa va organiza în perioada 13 noiembrie - 2 ianuarie. Evenimentul va fi adaptat măsurilor COVID-19, păstrând atmosfera deja renumită”.

Între timp, în Piața Mare din Sibiu, care găzduia evenimentul, sunt în curs de instalare iluminatul și bradul festiv. Nu și căsuțele în care ar fi urmat să își vândă marfa comercianții de cadouri, suveniruri, alimente și haine. Inclusiv Agenția de turism Basilica a Patriarhiei Române avea programate, printre pelerinajele lunii noiembrie, 5 circuite la Târgul de Crăciun de la Sibiu, care probabil că vor fi anulate sau reorientate către alte atracții ale orașului. Având în vedere că alegerile parlamentare la termen sunt programate să aibă loc duminică, 6 decembrie, și că autoritățile au pretins și înaintea alegerilor locale că nu sunt motive de îngrijorare, așteptarea publicului a fost că se vor păstra aparențele de normalitate și în celelalte domenii, cum ar fi cel cultural sau HoReCa, grav afectate de restricții totale sau parțiale pe tot parcursul anului 2020.

Târgul de Crăciun din Sibiu este un proiect cultural inițiat de Biroul Atașatului Social al Ambasadei Austriei în România, dr. h. c. Barbara Schöfnagel, în parteneriat cu municipalitatea sibiană. Deschis pentru prima dată în anul 2007, anul Sibiului în calitate de Capitală Culturală Europeană, Târgul de Crăciun a ajuns cunoscut la nivelul întregii țări pentru amploarea și tradiția creată.
 
În ceea ce privește evenimentul similar din București, fostul primar general, Gabriela Firea, declara în luna mai pentru Pro TV că în 2020 se anulează toate evenimentele publice, inclusiv Târgul de Crăciun și Concertul de Revelion din Piața Constituției. La rândul său, noul primar general, Nicușor Dan, a declarat acum o lună, la Digi24, că este puțin probabil ca Primăria Capitalei să mai aloce bani pentru târgurile de Crăciun 2020 sau de Paști 2021, dar că s-ar putea să fie organizate târguri private.