ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Televiziunea de stat din Belarus a anunțat că delegația rusă a sosit la locul unde luni, de la 16.00, ora Bucureștiului, va avea loc a treia rundă de negocieri cu partea ucraineană.

Discuțiile urmează să se concentreze pe stabilirea și menținerea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din orașele asediate de forțele ruse. Kievul și Moscova se acuză reciproc că boicotează aceste coridoare și trag în civili.

Însă elementul cel mai interesant al acestei runde de negocieri este că, potrivit Reuters, Rusia a emis o listă de cereri care ar trebui îndeplinite pentru ca invazia să fie oprită imediat.

Acestea ar include, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peșkov, recunoașterea Crimeii ca parte a teritoriului suveran al Rusiei, precum și recunoașterea celor două republici separatiste din Donbas, Lugansk și Donețk, ca state independente.

De asemenea, Kievul ar trebui să se angajeze să modifice Constituția țării, pentru a-și proclama neutralitatea națională. Ceea ce înseamnă imposibilitatea de a adera la NATO, UE sau oricare alt bloc.

În plus, Kievul ar trebui să înceteze focul imediat.

Odată aceste condiții îndeplinite, Rusia ar pune capăt războiului „într-o clipă”, a spus Peșkov.

Acesta a adăugat că „nu este adevărat” că Moscova dorește „predarea Kievului”.

Deocamdată, nu a apărut nici o reacție din partea ucraineană.