ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei, Vladimir Putin a premiat creatorii vaccinului Sputnik V cu Premiul de Stat pentru Știință și Tehnologie 2020, informează BlackNews.

 „Puterea științei rusești a fost dovedită clar anul trecut, când persoane din întreaga lume așteptau de la oamenii de știință salvarea de pandemia de coronavirus. Iar cercetătorii noștri au reușit să obțină în timp record vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V, sigur și eficient”,a declarat președintele la festivitatea de premiere.

Astfel, a fost premiat directorul Centrului de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, Alexandr Guintsburg; directorul științific adjunct al centrului, Denis Logunof, și șeful pentru Cercetări Științifice al Ministerului rus al Apărării, Serghei Borisevici.

Cu toate acestea, patru persoane au murit recent în Rusia la scurt timp după ce au luat vaccinul anti-coronavirus Sputnik V, în cazuri care nu au fost raportate anterior și care sunt luate "în serios" de către autoritatea de reglementare a UE, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) din Amsterdam. De asemenea, alți șase ruși au avut complicații medicale după administrarea vaccinului, potrivit unor dosare interne ale RosPotrebNadzor, un organism rus responsabil cu administrarea vaccinurilor, consultate de EUobserver.

Aceștia au suferit o serie de simptome, inclusiv dificultăți de respirație, convulsii, umflături, slăbiciune musculară, hipertensiune arterială, dureri de cap, amețeli și febră după vaccin, conform EuObserver.

Autenticitatea unuia dintre dosarele de caz RosPotrebNadzor a fost confirmată oficial de Denis Logunov, un virusolog senior la Institutul de Cercetare Gamaleya de Epidemiologie și Microbiologie din Moscova, care a elaborat Sputnik V.

"Am solicitat informații despre acest caz și ... am obținut un răspuns. Acest caz nu este fals", a declarat el miercuri (7 aprilie) pentru EUobserver, vorbind despre femeia în vârstă de 51 de ani, care a murit brusc după ce a luat a doua doză de Sputnik V.

"Cazul a fost investigat. Nu a fost găsită nicio asociere cu vaccinarea", a adăugat Logunov, care a fost recent coautor al unui articol despre siguranța Sputnik V în publicația britanică The Lancet.

Unul dintre cazurile care nu au fost fatale a fost acoperit de un ziar regional rusesc, PLN Pskov. Dar ziarul a emis aceeași avertizare ca și Logunov: "Teoreticienii conspirației vă rog să vă calmați. Acest sindrom teribil [o boală pe care a contractat-o pacientul] ar putea să se dezvolte de la orice vaccin inofensiv", a declarat PLN Pskov.

EUobserver a identificat în mod independent alți trei pacienți din dosarele scurse prin intermediul conturilor lor de socializare, în timp ce un alt pacient a fost identificat ca fiind o asistentă medicală într-un spital local din Ulianovsk, un oraș din vestul Rusiei. Nu a fost posibil să se confirme decesele, deoarece nu există un registru de decese deschis în Rusia.

Fondul rus de investiții directe, un organ responsabil pentru exportul Sputnik V, a refuzat să comenteze.

"Există o problemă cu subînregistrarea efectelor secundare ale medicamentelor în Rusia în general", a declarat miercuri pentru EUobserver Vasily Vlassov, epidemiolog la Universitatea HSE din Moscova.

"Toate efectele nedorite legate în timp de utilizarea medicamentului ar trebui să fie considerate ca un posibil efect secundar al medicamentului. Este o regulă fundamentală. Chiar și moartea sub un tren ar trebui să fie luată în considerare", a declarat Vlassov, care a co-scris un studiu despre Sputnik V în British Medical

Dar, pe fondul apelurilor Europei la fair-play, Kremlinul adoptă o poziție fermă în apărarea produsului său de o potențială presă negativă.

"Se pregătește un scenariu de atac informațional asupra Sputnik V prin intermediul unor organizații neguvernamentale controlate (Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, Fundația Soros, Fundația Thomson Reuters) și al unor structuri media (BBC, Reuters, Internews)", a declarat în martie o "sursă de rang înalt de la Kremlin" pentru agenția de știri rusă Tass.

"[Atacul] urmărește să susțină tezele promovate despre "ineficiența și pericolul" vaccinului prin falsificarea unor decese în masă care ar fi fost cauzate de utilizarea medicamentului", a declarat sursa de la Kremlin.